Zoopet
Acipenser ruthenus
Övriga fiskar

Acipenser ruthenus
Stör, sterlett


Vetenskapligt namn:
Acipenser ruthenus
Tidigare vetenskapligt namn:
Sterlethus  ruthenus
Acipenser  gmelini
Familj:
Acipenseridae
Handelsnamn:
Stör, sterlett
Ursprung:
Europa, Sibirien

Foto © Mark Smith
Köttätare, som i akvarium äter levande eller fryst foder. Fredlig och harmlös, även om små fiskar kan ligga i farozonen. Den är inte möjlig att odla i akvarium. I sin naturliga miljö leker denna art på stenig botten under maj-juni. Varje lek ger 10.000-150.000 ägg, som kläcks efter 4-5 dagar. Den blir alldeles för stor för akvarier och är dessutom en kallvattensfisk. Den passar därför bättre i dammar. Små exemplar kan hållas i ett stort kallvattensakvarium (min. 200 cm) som har en stor öppen simyta samt finkornig sand som bottenmaterial. Vattnet skall vara syrerikt (kraftiga pumpar) samt klart (bra filtrering). Stören accepterar bräckvatten. A.ruthenus (liksom alla andra störar) finns med på CITES-lista B vilket innebär att det gäller speciella restriktioner för handel med denna art. Detta gäller även för odlade exemplar.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Sjöodjur
Kommentar av: Auratusen den 2011-04-22

Nä, det där med att stören skulle kunna vara sjöodjuret, tror jag bara är bluff och båg. Visst att de blir stora, men inte så stora. Den största stören som fångats har jag för mig var 3,5 m. Men de kan bli upp till 5,5 m påstås det. Och Loch ness sägs vara ca 10-12 m lång.

Riktigt coola som yngel!!!
Kommentar av: ab98 den 2010-06-13

En riktigt cool fisk som tyvärr blir väldigt stor

läskigt
Kommentar av: Guppy_ciklid den 2009-06-06

läskigt att den kunde vart lochness odjuret

Stör
Kommentar av: Solid den 2007-10-12

På universeum finns det en meterlång Stör. När man ser den där så förstår man verkligen hur de ska hållas för att trivas, även som vuxna^^

För övrigt har de flera andra akvariefiskar man känner igen i varierande storlekar (mycket små till meterlånga) på universeum (Gbg).

Dammsugare
Kommentar av: sebbe1994 den 2007-08-19

ni vet en sån damsugare som man använder till att städa akvariet jag hade en stör den sögs in i slangen den var 15 cm

Sjöodjuret
Kommentar av: ZeroZ den 2003-08-19

Såg ett program och Lockness odjuret, och det fanns teorier om att det kunde vara en stör. Läskigt att ha ett sjöoddjur i ett akvarium... eller...?

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund