Swedish flag English flag
Zoopet
Hemigrammus rodwayi
Tetror och tetraliknande

Hemigrammus rodwayi
Guldtetra


Vetenskapligt namn:
Hemigrammus rodwayi
Tidigare vetenskapligt namn:
Hemigrammus armstrongi
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Guldtetra
Ursprung:
Guyana, Surinam, Peru, Brasilien och Franska Guyana.

Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är en relativt lättodlad art och är en romspridare bland finbladiga växter. Den odlas bäst i ett speciellt odlingsakvarium.
Guldtetran är en livlig, fredlig men ganska ömtålig stimfisk. Den trivs bäst i ljusa, planterade akvarier. Vildfångade fiskar är ofta guldmetallic p.g.a. en infektion som inte är smittosam. De har blivit infekterade av små sugmaskar (trematoder), mot detta försvarar sig huden genom att producera guanin-kristaller. Det är dessa kristaller som får fisken att se ut som om den är överdragen med ett guldstoft. Odlade fiskar får inte denna attraktiva "färg".
Normalfärgade exemplar är mer silverfärgade.
Denna art förekommer i flera olika områden som färgmässigt varierar något. En del populationer är också relativt känsliga (svårighetsgrad för dessa 4).
Hanarna är slankare än honorna, som speciellt under lekperioden är rundare. Hanens analfena är framtill starkare vit och rödaktig. Det är i regel hanarna som är "guldfärgade".


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

lite onda..
Kommentar av: soetalex den 2006-05-15

hehe de måste typ vara lite fel på mina guldtetor, för jag köpte förut 15 st och 11st av dem käkade min koi karp upp i ett nafs..
men dem 4 som är kvar mobbar nu koi karpen som är ca 10 cm lång och dem kan inte vara längre än kanske 3 cm. och de e ganska kul o se på när dem jagar honom runt i akvariet :D

Mkt fina
Kommentar av: Rhapsody den 2005-12-24

Har 8 st av denna underbara fisk i ett 70 liter...snygga och stimmar bra

Snyggaste tetran
Kommentar av: moggleif den 2005-08-17

Alla tjötar om att man ska ha fula rödblå kardinaltetror. Skaffa istället guldtetror (oftast blåsilvriga). Verkar vara lika "enkla" som kardinaltetror.

Svåra?
Kommentar av: Ann60 den 2005-06-04

Är nybörjare, har 5 stycken guldtetror, men jag vet inte vilka kön. Blev förvånad över att det ska vara en svår fisk, jag har inte haft några problem. De är snälla och fridsamma, på gränsen till tråkiga. Försynta vid matning, äter sällan vid ytan utan väntar tills maten faller ner, så jag får passa så att de verkligen hinner äta. Vacker fisk, glänser underbart, ska skaffa fler nu när jag startar upp ett 500-litersakvarium.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund