Tetror och tetraliknande

Leporinus fasciatus

Tigerleporinus, tigertetra


Vetenskapligt namn:
Leporinus fasciatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Salmo fasciatus
Chalceus fasciatus
Familj:
Anostomidae
Handelsnamn:
Tigerleporinus, tigertetra
Ursprung:
Norra och centrala Sydamerika.
Foto på fisken Leporinus fasciatus Foto © Mark Smith

Leporinus fasciatus är en växtätare som i akvariet äter alger och växter, men den kan också acceptera vanligt akvariefiskfoder. Det är viktigt att ge den ett vegetabiliskt tillskott i kosten för att möta dess näringsbehov. I akvarium har det rapporterats att den kan bli längre än 30 cm.

Denna art har aldrig odlats i akvarium och kunskapen om dess lekbeteende är begränsad, men det antas att den sprider sina rom i växtmiljöer.

Tigerleporinusen är relativt fredlig, men kan visa aggression mot andra individer av samma art. Den trivs bäst när den får leva i en liten stimgrupp om 5-6 individer i ett rymligt akvarium med flera gömställen. Dess storlek gör dock att den kan vara svår att hålla i vanliga akvarier.

I sitt naturliga habitat lever Leporinus fasciatus i starkt strömmande och syrerikt vatten. Därför kräver akvariet en kraftig vattenströmning med hjälp av starka pumpar. Bottenmaterialet bör vara finkornig sand och belysningen bör vara relativt stark för att främja algväxt. Det är svårt att odla växter i ett akvarium med Leporinus fasciatus. För att förhindra att fisken hoppar ur akvariet bör täckglaset vara tättslutande.

Ynglen hos Leporinus-arterna är oftast vackert tecknade, medan äldre individer vanligtvis har en mer diskret färgning.

Av denna art finns det flera olika underarter beskrivna.
På fotot visas Leporinus fasciatus fasciatus.

Medlemmarnas kommentarer



Vacker,livlig,destruktiv
Kommentar av: NightDemon den 2012-08-09

Väldigt vacker och hyperaktiv fisk.Har sett vuxna individer på 30-35cm med den vackra gula teckningen, så zoopets info ska tas med en nypa salt som vanligt, färgen har snarare med trivsel och status att göra. De ger sig på de flesta växter, fast crinum och hårdare växter funkar, samt flytväxter ger dom sig sällan på. Väldigt aggressiv sinsimellan även i större grupp, testar även att ge sig på andra fiskar om dessa inte bjuder på motstånd, vilket kan leda till att hela gruppen attackerar den utvalda fisken. Har förlorat 3 sprutfiskar på det sättet, inte det roligaste direkt. Dom är fenbitare med, dom drar sig inte för att noppra på fiskar som är flera ggr större än dom själva, och suveräna yngeltjuvar måste jag tillägga...

Trots det så har de viss charm, men de bör gå med fisk som kan stå på sig, typ ciklider, datniodes ect.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information