Swedish flag English flag
Zoopet
Phenacogrammus interruptus
Tetror och tetraliknande

Phenacogrammus interruptus
Kongotetra


Vetenskapligt namn:
Phenacogrammus interruptus
Tidigare vetenskapligt namn:
Micralestes interruptus
Alestopetersius interruptus
Familj:
Alestiidae
Handelsnamn:
Kongotetra
Ursprung:
Kongo-floden och dess tillflöden.

Foto © Pia Johansson
Allätare och köttätare. Den föredrar levandefoder, men äter i akvarium allt standardfoder.
Den är en romspridare bland växter och är relativt lättlekt. Efter leken faller äggen (upp till ca 300 st) till botten. Ynglen kläcks efter 6 dygn.
Kongotetran är en fredlig och livlig stimfisk, som passar i de flesta sällskapsakvarier ihop med andra fredliga fiskar.
Ett lämpligt akvarium innehåller rikligt med växter, ett något dämpat ljus (med hjälp av flytväxter eller torvpreparat som gör vattnet brunare), ett mörkt bottenmaterial samt några rötter som kan erbjuda gömställen.
Hanarna är större, färgstarkare samt har mer utdragna stjärt- och ryggfenor.
Kongotetran är en relativt vanlig akvariefisk och är utan tvekan den populäraste av de afrikanska tetrorna.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Livliga och snälla
Kommentar av: FishyM den 2012-06-04

Jag har 10 st tillsammans med 2 dvärggurami, 2 palettciklider och ett stort gäng malar av olika slag. De är fredliga och väldigt nyfikna. Nosar gärna på malarna och "stalkar" nykomlingar något dygn. Men stimmar gör de inte utan finns utspridda överallt i akvariet. Väldigt matglada - när de ser mig simmar de till ytan och gör små skutt. Sociala och roliga fiskar.

Kongotetra & Scalare
Kommentar av: c90368 den 2008-08-03

När jag gjorde mig av med mina Kongotetror så började mina Scalarer att leka. Anledning och orsak vet jag inge om, konstaterade bara faktum

Fredlig och lämplig akvariefisk.
Kommentar av: tengler den 2008-08-01

Det är så fredlig och bra fisk. Jag har haft kongotetra tillsammans med bl,a scalare så många år utan att förstöra deras fenor. Men en sak bör man tänka på, eftersom dom är livlig fisk bör man inte ha för lite akvarium helst större än 200 liter. Jag har kongotetra än idag för att det fungerar så bra i mitt sällskapakvarium.

Favvo fisk.
Kommentar av: xlnt4ever den 2008-07-21

Gillar denna fisk oerhört. Mäktiga happa och helt fredliga, Har 10 än så länge men kommer bli fler dom har gott om plats i mitt 450 kar =)

En favorit!
Kommentar av: lili76 den 2008-02-01

En riktigt trevlig tetra som sticker ut lite från mängden av övriga tetror. De är vänliga men livliga och stimmar väldigt, väldigt bra även om det inte finns antydan till hot i mitt kar. Simmar i mitten- och topskikt.
Bilden här är däremot missvisande och inte representativ. De är så otroligt mycket vackrare och färggranna! En verklig prydnad.

Vackraste tetran!
Kommentar av: GaybrielSwede den 2003-11-07

Absolut den vackraste tetran som jag har haft i mitt akvarie!
Kan inte hålla med den första kommentaren om att den skulle vara så vild av sig. Har lämnat alla andra fiskar ifred och verkar väldigt lugn, men det kanske är jag som har haft tur med mina...
Tänk på att det kan ta ett par veckor innan den har vant sig i akvariet efter hemkomsten, och först då visar sig i all sin prakt.

Radera din kommentar
För fredlig...
Kommentar av: sundelin den 2003-10-24

Den här fisken verkar ju inte göra en fluga förnär alldeles för lugn enligt mig, man märker den ju inte ens när man ger fiskarna mat

Radera din kommentar
Vadå fredlig ??
Kommentar av: Tausa den 2003-10-18

"Fredlig stimfisk", jo pyttsan !!
Det tog bara 2-3 dagar så hade kongotetrorna strimlat sönder stjärtfenorna på mina vackra shubunkisar. Det blev raka vägen tillbax till akvarieaffären med dessa terrorister !!!

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet