Malar - Corydoras (pansarmalar)

Corydoras delphax

Delphax pansarmal


Vetenskapligt namn:
Corydoras delphax
Tidigare vetenskapligt namn:
Corydoras blochi
Familj:
Callichthyidae
Handelsnamn:
Delphax pansarmal
Ursprung:
Colombia: Rio Inrida; Brasilien: Rio Unini.
Foto © David Sands

Corydoras delphax är en allätare och köttätare som i akvariet kan utfodras med olika typer av foder, inklusive tabletter och flingor, men den föredrar fryst foder. Den är en pansarmal som har vissa särdrag.

Corydoras delphax är en substratlekare. Det betyder att under lekperioden fäster den sina romkorn på undersidan av växtblad. I akvariemiljö har denna art sällan odlats, och information om dess lekbeteende och fortplantning är därför begränsad.

Precis som andra medlemmar i Corydoras-familjen är den fredlig och trivs bäst när den hålls i en stim med minst 6 individer, men gärna fler. Dessa stimfiskar är kända för sitt sociala beteende.

För att skapa en lämplig livsmiljö för Corydoras delphax i akvariet bör du inreda det med några växter och tillhandahålla gömställen med rötter. Akvariet bör ha en öppen yta med ett bottenmaterial som består av fin sand utan vassa kanter, eftersom fiskarnas känsliga skäggtömmar kan skadas av skarpa kantiga material. Rent och syrerikt vatten är viktigt för deras välmående, och dessa dagaktiva fiskar trivs i en sådan miljö.

Corydoras-arter är generellt relativt tåliga och anpassningsbara till akvariemiljön. De trivs i klart, relativt neutralt vatten. Det är dock viktigt att undvika att tillsätta salt i vattnet, eftersom Corydoras-arter kan vara känsliga för detta.

Könsskillnaden är synlig hos Corydoras delphax, där hanarna är mindre än honorna.


Det finns flera olika färgvarianter; en är mörk och fläckig med en blek sadelfläck som går från ryggen till kroppens mellersta del; en annan har sadelfläck men saknar det spräckliga mönstret.
Denna art har tidigare felaktigt identifierats son C. blochi.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet