Nordiska ciklidsällskapet
Zoopet - Trachycephalus resinifictrix
Amfibier

Trachycephalus resinifictrix


Vetenskapligt namn:
Trachycephalus resinifictrix
Tidigare vetenskapligt namn:
Phrynohyas resinifictrix
Familj:
Hylidae
Handelsnamn:
Mjölkgroda, Amazonas/blå mjölkgroda
Utbredning:
Främst Sydamerikas nordöstra del.

Foto: Mikael HåkanssonCarnivor (köttätare). En glupsk art och lämpligt foder är t.ex. fruktflugor, syrsor, gräshoppor, daggmask etc.. Fodret bör ibland pudras med kalk och A-vitamin tillskott.
I sin naturliga miljö leker de i vattenfyllda hålor i träd. Genom att simulera en torrperiod som åtföljs av en regnperiod kan man få dom att lägga äggen i en grund (ca. 2 cm) vattenskål. Dessa kläcks sedan inom ca. 1 dygn och bör då flyttas till en större vattenbehållare (ca. 15 cm djup). Efter ca. 3 veckor har de utvecklats till små grodor.
Arten är främst skymnings och nattaaktiv och de är duktiga klättrare. Den är tämligen fredlig och man kan hålla flera ihop.
Ett akvarium/akvaterrarium för 4-5 st skall minst vara ca. 60x50x75 cm. Arten klättrar mycket och det skall finnas gott om klättringsmöjligheter (grenar, korkbark, bamburör etc.). Det räcker med en stor grund vattenskål men vattnet skall då bytas dagligen. Lämplig dagtemperatur är 23-27 grader medan det på natten gärna kan vara några grader svalare. Landdelen bör innehålla ett bottenmaterial som håller fukten bra samt är lätt att rengöra (arten är glupsk och smutsar ner mycket). Spraya regelbundet för att upprätthålla luftfuktigheten (ca. 70-80% är lagom).
Honorna blir lite större. Hanarna kväker.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

köttätare? av Akvarielagret (2015-08-30 15:08:19)

Den är vell ändå en insektivor?Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik