Swedish flag English flag
Zoopet
Ambystoma mexicanum (brun)
Amfibier

Ambystoma mexicanum (brun)
Brun axolotl


Vetenskapligt namn:
Ambystoma mexicanum (brun)
Familj:
Ambystomatidae
Handelsnamn:
Brun axolotl
Utbredning:
Mexiko
Foto: Kjell Fohrman

Carnivor (allätare). Maskar, enkyträer, räkor, fiskbullar, mygglarver etc.. Vid matning kan de bita varandra så har man flera ihop är det bäst ta upp dom och mata dom i separata behållare.
Leken går till så att hanen simmar runt honan och "stilar" och då höjer den även på svansen. Han placerar därefter ut ett antal sädessäckar (5-25 st) och försöker få honan att plocka upp dessa. Om detta sker så kommer sedan honan inom några timmar eller upp till dygn att lägga 100-1.000 ägg runt om i akvariet. Äggen kläcks sedan efter ca 17 dygn i en temperatur på 20 grader. För att avkomman skall klara sig måste vattnet vara rent och rejält syresatt.
De är glupska och äter allt som rör sig så det kan vara svårt att hålla dom ihop med andra djur. Andra djur kan också skada deras gälar (gälbuskar).
De är helt akvatiska och behöver ingen landdel, men det skadar inte att en del av akvariet är rejält grunt så de kan gå upp där om de vill. Akvariet bör vara ganska öppet så att de kan röra sig fritt. Ha bra filtrering eftersom de smutsar ner en hel del. Finkornigt bottenmaterial (eller stenar).
Könsmogna honor har en något rundare kropp än hanen. De är inte heller så svullna om kloaken som hanarna. Arten är B-listad enligt "CITES/EU".
Det finns flera olika former av arten som den normalfärgade mörkbruna/grå samt s.k. leucister, albino), guldalbino, tigrerade etc.

Foto 3 visar Axolotl-yngel


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia