Zoopet
Bufo bufo
Amfibier

Bufo bufo
Padda, vanlig padda, klossa


Vetenskapligt namn:
Bufo bufo
Familj:
Bufonidae
Handelsnamn:
Padda, vanlig padda, klossa
Utbredning:
Större delen av Europa
Foto: Erik Ahlin

Carnivor (köttätare). Arten uppskattar levande foder (insekter, larver sniglar, daggmask, möss, småfisk, små kräl- och groddjur). Mata varannan dag.
För lek, simulera vintertid och sänk temperaturen i 1-2 månader och höj den sedan långsamt igen. Leken sker i en vattensamling. Hanarna omfamnar då honorna bakifrån precis bakom frambenen. Äggläggningen varar i ca. 6-12 timmar och honorna lägger då 1000-8000 ägg. Paddorna lägger sina ägg i långa "snören". Äggen kläcks efter ca. 8-12 dygn och paddan är sedan färdigutvecklad efter 8-12 veckor.
Förutom vid leken är den solitär och den är även främst skymnings och nattaktiv. Detta tillsammans med dess storlek och att den är fridlyst gör att den inte är lämplig att hållas i fångenskap.
Paddor är inte lika vattenkrävande som de flesta andra groddjur och de behöver därför en stor landdel, men även en vattendel. Bottenmaterial i landdelen är lämpligen mossa som hålls lätt fuktig.
Paddan har giftkörtlar i huden så man bör vara lite försiktig när man hanterar den – använd alltid handskar och skydda ögonen.
Honorna blir större. De är ofta också något röd/brun-aktigare än hanarna. Hanarna har kraftigare framben. OBS. OBS. Arten är fridlyst i Sverige och det är därför inte tillåtet att hålla den i akvarium/akvaterrarium. Man kan fånga ägg/larver i naturen och låta dom växa upp i akvarium, men när de är fullt utvecklade skall man släppa tillbaka dom på samma ställe som där man fångade larverna.
Har man en damm utomhus så söker de sig ofta naturligt dit.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia