Zoopet
Nothobranchius furzeri
Killis - årtidsfiskar

Nothobranchius furzeri
Furzers notho/killi, turkos killi


Vetenskapligt namn:
Nothobranchius furzeri
Familj:
Nothobranchiidae
Handelsnamn:
Furzers notho/killi, turkos killi
Ursprung:
Zimbabwe, Mocambique

Foto © Kjell Fohrman
Köttätare (små ryggradslösa djur). Behöver levande foder, men accepterar oftast frys- och torrfoder. Den äter småfiskar.
Arten leker på samma sätt som de flesta övriga killis dvs den är en bottenlekare. Arten är en s.k. årstidsfisk och just denna art har en extremt kort levnadstid (3-9 månader). Växer därför snabbt och behöver då rejält med mat. Akvariet skall vara tättplanterat med växter, inkl. flytväxter, ha dämpad belysning och gärna ett mörkt bottenmaterial.
Den är en aggressiv killi. Den kan hoppa, därför är det viktigt med tättslutande täckglas. Den kan hållas i ett artakvarium eller i ett sällskapsakvarium ihop med relativt små (dock inte väldigt små eftersom dessa kan bli mat) fredliga fiskarter som inte bör vara väldigt aktiva. Ett sällskapsakvarium bör vara klart större än vad som anges i artbeskrivningen (minst 70-80 liter).
Hanarna har betydligt intensivare färger och något mer utdragna fenor samt är ofta något större.
Flera populationer av arten förekommer och dessa kan variera i färg.
Detta är en unik art i och med att den har en väldigt kort livslängd. Enligt Fishbase så lever den bara i maximalt 12 veckor och kanske är den den mest kortlivade fiskarten som existerar. Sannolikt lever den dock något längre i akvarium enligt andra källor.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet