Zoopet
Dicrossus filamentosus
Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Dicrossus filamentosus
Lyrstjärts-schackbräde, schackbrädes-ciklid


Vetenskapligt namn:
Dicrossus filamentosus
Tidigare vetenskapligt namn:
Crenicara filamentosa
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Lyrstjärts-schackbräde, schackbrädes-ciklid
Ursprung:
Nordvästra Brasilien: Rio Negro och Orinoco

Foto © Mark Smith
Köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium levande- och smått frysfoder, bara i undantagsfall torrfoder.
Schackbrädescikliden är en substratruvare som lägger äggen (80-150 per lek) på en växt eller en flat sten. Äggen kläcks efter 2-3 dygn och kommer sedan att flyttas flera gånger per dag av honan, oftast till högt belägna platser som rötter eller blad. Efter 6-7 dagar är ynglen helt frisimmande och honan vallar runt dem i akvariet.
Denna art är för det mesta fredlig och är bara revirhävdande under leken.
Akvariet skall vara tätt planterat och ha sand i olika kornstorlekar som bottenmaterial samt även innehålla några flata stenar som kan bilda gömställen. Belysningen skall vara dämpad. Vattencirkulationen får inte vara för kraftig.
Det bästa är att skaffa sig en liten grupp med 1 eller 2 hanar och 3-4 honor.
Den är en mycket känslig fisk som ställer stora krav på vattnet.
Hanen är betydligt större än honan. Hanens stjärtfena är dessutom långt utdragen i en lyrstjärt. Hans fenor är röda, blå och svarta medan honans är svagt färgade, nästintill transparanta.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Lek!
Kommentar av: gjordavljus den 2007-03-24

Vilka vackra fiskar!! Har sällan sett en ciklid som växlar färg och teckning så snabbt. Har ett par i ett 80L. Små lerkulor som bottensubstrat och växter är mitt "filter" och jag har ingen värmare. Helt stillastående vatten alltså. Samt lite alkottar och några grenar och en rot... Efter två veckor har de nu lagt rom på en rot. Det är en fröjd att se hannen bli nästan kolsvart och blänka i rött, blått och grönt.. Snyggt. Han gör sig verkligen till... Hoppas det blir nåt av rommen oxå...

ÅÅh, så vackra
Kommentar av: Joel_N den 2004-03-27

Hejsan. Ville säga att denna fisksort är en av de mest knasiga fiskar. Dom har ju underbar teckning alltså. Mina är 2-3cm stora och mår än så länge bra, peppar peppar. De var ett spontanköp då affären inte hade vad jag ville ha. Men ack ett sådant bra köp det var. Ångrar mig inte en sekund alltså. De ska vara ömtåliga, men vad gör man inte för att ens ädelstenar skall må bra!

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet