Zoopet
Apistogramma borellii
Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Apistogramma borellii
Gul dvärgciklid, blå borelli


Vetenskapligt namn:
Apistogramma borellii
Tidigare vetenskapligt namn:
Heterogramma borellii
Apistogramma reitzigi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gul dvärgciklid, blå borelli
Utbredning:
Brasilien, Argentina och Uruguay

Foto: Inger Hultman
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium levande foder kombinerat med frys- och torrfoder.
Den gula dvärgcikliden är revirhävdande men relativt fredlig. Den är substratruvare och lekplatsen är en grotta där äggen (50-80 per lek)oftast placeras i grottans tak. Äggen kläcks efter 4-5 dagar och ynglen är frisimmande efter 9-11 dagar.
Om man har mer än en hane krävs ett betydligt större akvarium. Bäst är en mindre grupp med flera honor per hane. De är s.k. haremruvare, vilket innebär att en hane kan leka av flera honor under samma period.
Akvariet skall innehålla gömställen (stenar och rötter) och vara tättplanterat med växter. Lämpligt bottenmaterial är fin sand som helst skall vara relativt mörk. Cirkulationen i akvariet får inte vara alltför kraftig.
Hanen är större och färggrannare och har något mer förlängda anal- och ryggfenor. Honan har en svagt gulaktig kropp.
Det finns minst två olika former av A.borelli. Dels en blå form (se foto) vars hanar inte har något gult på huvudet (däremot en del röda markeringar) och dels en gul form vars hanar har ett gult huvud. Det finns också en del framavlade varianter.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Lättlekta men
Kommentar av: Sofios den 2014-09-11

Borellii är en trevlig bekantskap. Vackra, fredliga och lättlekta. Mitt par kom igång efter mindre än tre veckor. De är dock något kinkiga med fodret. Äter dåligt om det bjuds flingfoder och många sorters fryst. De älskar dock vita mygglarver, både levande och frysta.

har haft
Kommentar av: zvärd den 2012-09-03

har haft rätt många

fin
Kommentar av: zvärd den 2010-06-06

jag har nästan köpt två men har aldrig gjort det.jag älskar den här firren.

Kul fisk
Kommentar av: edis den 2004-11-12

Gillar den här apistogramman stark, har en hona och en hane som just nu leker för andra gången. Har ett ph i kranen på 8.1 så e ju inga optimala apistogramma förhållanden. Har dock en hel del rötter och nu även ek-löv som surar ner vattnet endel.
Honan är mycket duktig både på rom och yngelvård. Ligger nästan hela tiden inne i grottan och trycker, om hon ska ut och äta går det väldigt snabbt, lämnar inte grottan länge alls. Kul att se också att när hon har med sig yngelgruppen och något yngel kommer för långt ifrån resten åker hon dit, tar ynglet i munnen och spottar sen tillbaka det hos dom andra. Helt klart en mysig ciklid som e väldigt fredlig inte agressiv alls förutom när dom har rom och yngel. Då gör dom andra fiskarna bäst i att hålla sig på en bits avstånd =)

Skitkul!
Kommentar av: champ den 2004-03-19

Jag har ett par som jag fick av en kompis som tyckte dom va skittråkiga... dom gömmde sig hela tiden och färga inte ut.. i mitt färgar hanen ut jättefint nu och simmar fram till framrutan om man kommer nära med ansiktet... Ett toppenköp då han fick en skifferplatta för dom :D

Prisvärd men bortglömd
Kommentar av: Dagan den 2003-03-06

Denna apistogramma blir lätt passerad pga att dels är ofta mycket små när affärerna köper in dem och för att de är anspråkslösa fiskar både i färg och beetende när de är små, och blir ofta mobbade av andra fiskar. Mina borelli är så kallade multi coulor och jag tror att det är en mix mellan Opal och yellow head, de är dock mycket fina trots att de är en blandning(tror jag). Matar dem med vuxen artemia, räkmix, cyklops, svarta och vita mygglarver. Med dem går två ottosar och siameser samt tetror. Alla fiskarna funkar mycket bra tillsammans både vattenvärde mässigt och temp dock börjar siameserna växa ur. Tycker att alla nu där ute som vill ha en "nätt" ciklid bör testa borelli.
Gör en sökning på google så får ni se på många bilder.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten

Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet