Swedish flag English flag
Zoopet
Mikrogeophagus altispinosus
Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Mikrogeophagus altispinosus
Boliviansk fjärilsciklid


Vetenskapligt namn:
Mikrogeophagus altispinosus
Tidigare vetenskapligt namn:
Microgeophagus  altispinosa
Papiliochromis altispinosa
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Boliviansk fjärilsciklid
Ursprung:
Bolivia och Brasilien: Guapore

Foto © Maria Brandin
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium levande och fryst foder, men även torrfoder. Den bolivianska fjärilscikliden är en parbildande substratruvare som leker öppet. Den lägger upp till 200 ägg på en sten. Larverna kläcks efter ca. 3 dygn och flyttas sedan till en grävd grop, efter 7-8 dygn är de helt frisimmande och har förbrukat gulesäcken. Ynglen vaktas sedan av bägge föräldrarna. Denna art är visserligen revirhävdande, men ändå relativt fredlig. Akvariet skall innehålla flera gömställen i form av rötter, stenar och växter. Akvariet skall vara ganska tätt planterat, även om det också skall ha en fri simyta. Bottenmaterialet bör vara fin sand (det kan gärna också ligga en del döda blad etc. på botten) och belysningen vara dämpad. Vattencirkulationen får inte vara för stark. Det är bäst att skaffa en mindre grupp och låta dem växa upp tillsammans och para ut sig. Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men äldre honor har en något rundare kroppsform. Hanarna är något större och har starkare färger. Hanens främre ryggfenstråle samt stjärtfenans översta och nedersta röda fenstråle är mer utdragna.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Så fina!
Kommentar av: ÅsaM den 2012-12-14

Köpte 4 fina fullvuxna ex för två veckor sen. Det är två par, som jag hade hoppats. Efter 3 dagar hade första paret lagt ägg på sen skiffersten. Dock försvann de efter två dagar. Någon vecka senare lade det andra paret ägg, och nu såg jag precis hur det kryllade av små yngel i en liten grop som de hade grävt!
F.ö. en väldigt vacker fisk (kommer färgmässigt till sin rätt i lysrör med hög kelvin, då kommer det blåskimrande fram). Snälla och med intressant beteende.

Top of the line.
Kommentar av: Ryskbompa den 2012-12-02

Bästa dvärgcikliden jag haft hittills. Fina som fan och bra med personlighet.

Vackra!
Kommentar av: Nilvarn79 den 2012-02-04

Har fyra Bolivianska Fjärillciklider som simmar i mitt nya 200 liters. Inte mycket färger, men endå såå vackra...

Bra akvariefisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2008-06-01

Jag har haft boliviansk fjärilsciklid i många år. Jag tycker att dom är fina, fredliga och lagom stora. Arten är mycket tåligare och lever mycket längre än vanliga fjärilsciklid. Fisken rekommenation jag verkligen i sällskapakvarium även för nybörjare.

Härlig fisk.
Kommentar av: Kjaer den 2008-01-06

En mycket vacker ciklid om du frågar mig.
Dom lär visa ett intressant beteende om man håller dom i grupper på 5 eller fler.

Mycket bra föräldrar
Kommentar av: janne63 den 2007-01-05

De här fiskarna är mycket bra föräldrar, än så länge.......

Skaffade två par och en vecka senare la ett par ägg och nu två veckor senare har de full koll på sina små yngel. Flyttar de mellan de två iförväg grävda gropar som de ibland bättrar på.

Vacker fisk som dessutom verkar väldigt tålig, en av mina favoriter. Kanske inte lika överdådig i färgerna som den "vanliga" fjärilscikliden men i gengäld kanske tåligare och mer långlivad. Mmm, den som är på jakt efter en liten, fredlig sydamerikan borde prova denna. Jag är fast.

Trevliga!
Kommentar av: Tastyfish den 2005-04-26

Dom är enormt trevliga i min "biotop".
dom simmar runt och runt hela tiden och är uppe i rutan o hälsar :-).
Mina Bolivianska Funkar utmärkt med:
10 neon tetror
och 6 sorgmantlar :-P.
Ska komma in ett stim Corrydoras tror jag också

Bolivianska min lilla favorit...
Kommentar av: Åhsa den 2004-10-20

Avgudar mina bolivianer jag med, de lägger ofta ägg och är kanonduktiga på att hjälpas åt med fläktning av ägg och vakta, medans den ena fläktar, gräver den andra lite gropar, sedan byts de åt..när ynglen kläckts förflyttas de via munnen till en av hålorna, känner de oro tar de alla i munnen och flyttar till nytt litet hål de grävt. Ynglena följer sina föräldrar tätt men om någon råkar dra för långt är mamman eller pappan snabbt där och fångar upp den i munnen och tar tillbaka dem till gruppen igen...helt underbara föräldrar man kan inte annat än imponeras!//Åhsa

Radera din kommentar
Bra ciklid till sällskapsakvariet
Kommentar av: jonas28 den 2003-11-04

Den bolivianska fjärilscikliden är en perfekt ciklid till sällskapsakvariet, då den inte rör några växter. Dessutom är den mycket fredlig mot andra fiskar. Mina 4 BF ciklider är otroligt roliga att iakta, de skiftar färg på ett impornerande sätt när de ständigt kivas inbördes, men de gör det på ett lekfullt sätt. Deras munkamper är en fröjd att skåda. Den bolivianska lever också mycket längre än den klassiska fjärilen. Jag är kanonnöjd med mina Bolivianska fjärilsciklider!!/J

Radera din kommentar
Livlig , vacker och snäll.
Kommentar av: breidablick den 2003-05-29

Denna lilla art har på mycket kort tid blivit en av mina favoriter bland dvärgcikliderna! Efter att ha hållt dem i akvariet en stund utvecklar de mycket vackra färger (kraftigt röda fenor). Det är svårt att se skillnad på könen, framförallt när de inte är fullvuxna. I jämförelse med papiliochromisen, den 'vanliga' sjärilen altså, har jag funnit dessa till att vara mycket mer stabla. De visar ingen aggressivitet mot annan fisk och håller sig borta från växter. De har inte hoppat ur akvariet (vilket jag tyvärr erfart med fjärilciklid(er) :( ). Mycket fin fisk att hålla med lugna tankkamrater.

[Mitt 60L: 1 thoracatum mal (Megalechis (hoplosternum) thoracatum), 2 pakistanbotia (Botia lohachata), 1 gul antennmal (Ancistrus dolichopterus albino), 1 randig knorrmal (Platydoras costatus), 1 pygme sugmal (Otocinclus vittatus/affinis) 1 par kakaduciklid (Apistogramma cacatuoides), 1 par 'Amieti' killi (Fundulopanchax amieti), 4 korallplaty (Xiphophorus maculatus), 4 bilviansk fjärilciklid (Microgeophagus altispinoza), 2 siamesisk algätare (Crossocheilus siamensis) ]

Med eldbukar
Kommentar av: Dronten den 2003-02-07

Denna fjärils ciklid går ej så bra ihop med eldbukar. De vill ha samma revir och det blir mycket bråk. Eftersom eldbukarna blir större så vinner de i längden.
Men de är mycket vackra med sina skarpröda kanter på fenorna och blåa skimmer i ansiktet.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia