Ciklider - Sydamerika - Jordätare

Geophagus surinamensis

Surinam jordätare


Vetenskapligt namn:
Geophagus surinamensis
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Surinam jordätare
Ursprung:
Brasilien, Surinam och Franska Guyana
Foto på fisken Geophagus surinamensis Foto © Ad Konings
I huvudsak kött- och allätare. Äter i akvarium levande- och smått frysfoder, men även torrfoder och pellets. Den skall ha ett vegetabiliskt tillskott i kosten.
Surinam-jordätaren är revirhävdande och aggressiv. Paret använder en eller flera horisontella substrat som lekplats. Efter ca. 72 timmar flyttas de från leksubstratet till i förväg uppgrävda gropar, vilka de sedan flyttas mellan. Varje lek kan ge upp till ca. 600 ägg. Den är delvis munruvare, vilket innebär att larverna ruvas i munnen av bägge föräldrarna under natten, medan de under dagen placeras i olika gropar. Efter ca 7-12 dagar är de frisimmande, men tas in i munnen vid störningar ytterligare en ganska lång tid.
I akvariet skall det finnas gott om gömställen i form av stenar och rötter, samt ha fin sand (max. 2 mm) som bottenmaterial. Belysningen skall vara dämpad, gärna med hjälp av flytväxter. Den gräver en hel del och nafsar dessutom lite på växterna. Om man vill ha växter skall dessa vara av det tåliga slaget.
Bäst är att hålla en liten grupp på 3 hanar och 4-6 honor.
Det är mycket svårt t.o.m. nästintill omöjligt att se skillnad på könen. Hanarna har dock ofta något längre fenor.Det finns många arter i handeln som kallas för G. surinamensis men ofta rör det sig om andra Geophagus-arter.

Medlemmarnas kommentarer



Jordätare
Kommentar av: Anita.A den 2003-01-16

Jättehäftig fisk! Men ha fler än två, helst fler än fyra, annars så blir den ena lätt ett mobboffer. Detta är iallafall vad som har hänt mig. Denna jordätare är otroligt intressant att studera, ha finkornig sand som bottenmaterial då fisken silar sanden i munnen när den letar mat.en blir mycket vackrare ju större/ äldre den blir.
Anita

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information