Ciklider - Sydamerika - Jordätare

Gymnogeophagus rhabdotus

Pärlrandig geophagus


Vetenskapligt namn:
Gymnogeophagus rhabdotus
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Pärlrandig geophagus
Ursprung:
Södra Braslien, Uruguay och Argentina
Foto på fisken Gymnogeophagus rhabdotus Foto © Ad Konings
I huvudsak allätare. Äter i akvarium levande- och smått frysfoder, men även torrfoder och pellets. Under "vinterperioden" skall man mata mycket sparsamt.
Den pärlrandiga geophagusen är en öppen substratruvare, vilket innebär att de upp till 500 äggen placeras på en horisontell yta som en sten, rot eller ett blad. Honan vaktar sedan äggen, medan hanen vaktar reviret. När äggen kläckts efter 1-2 dygn flyttas de runt mellan olika gropar. Ruvningsperioden varar ca 3 veckor.
Denna art kan vara något revirhävdande vid lek och ruvning, men är i stort sett relativt fredlig.
I naturen lever de i områden där vattnet under vissa tider under året sjunker markant. Därför skall man sänka vattentemperaturen i akvariet under ca två månader till ca 12°C. Alla temperaturförändringar skall ske långsamt.
I akvariet skall det finnas gott om gömställen i form av stenar och rötter, samt ha fin sand (max. 2 mm) som bottenmaterial. Belysnigen skall vara dämpad, gärna med hjälp av flytväxter. Den rör inte växterna.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen. Hanarna blir dock större, är färgrannare och dessutom är rygg- och analfenorna mer utdragna.Det finns flera olika G. rhabdotus-populationer som färgmässigt skiljer sig något åt, även om basfärgen alltid är olivbrun.

Medlemmarnas kommentarer



Lättlekt
Kommentar av: Lucipher den 2003-10-02

Av alla ciklider jag provat på så måste detta vara den mest lättlekta, Mina började leka direkt vid 7-8 cm, upptäckte detta först när jag rengjorde i karet och råkade flytta på stenen som dom lagt äggen på men dom la genast nya 2 dagar senare..

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information