Geophagus proximus är en allätare som i sitt naturliga habitat konsumerar både växtdelar och insekter. I akvariet är det viktigt att ge dem en varierad kost som inkluderar levande och fryst foder samt små pellets. Det är bäst att undvika att mata dem med för stora foderbitar och se till att fodret sjunker till botten. Det är en bra praxis att mata dem relativt ofta, men i små portioner för att säkerställa att de får tillräckligt med näring.
När det kommer till reproduktion, är Geophagus proximus en biparental ovofil munruvare. Honan lägger äggen, vanligtvis 100-250 stycken, på en platt sten eller en rot. Strax efter befruktningen tar föräldrarna omedelbart upp äggen i sina munnar och ruvar dem. Efter cirka 2-3 dagar kläcks äggen, och efter ytterligare 7-8 dagar är ynglen fritt simmande. Föräldrarna samarbetar för att skydda och ta hand om avkomman.
I allmänhet är Geophagus proximus en fredlig art, även om de kan visa lite revirhävdande beteende under lekperioden. I akvariet är det viktigt att tillhandahålla gömställen i form av stenar och rötter. De föredrar fin sand med en kornstorlek på högst 2 mm och en dämpad belysning. De har en tendens att gräva en del och sikta igenom sanden i sökandet efter mat. Dessutom bör akvariet ha några platta stenar som fungerar som lekplatser.
För att lyckas med att hålla Geophagus proximus är vattenkvaliteten avgörande. Ett effektivt filtersystem och regelbundna vattenbyten är nödvändiga. Denna art ska bara hållas tillsammans med andra fredliga fiskar. Det är fördelaktigt att börja med en grupp på 5-8 individer och låta dem para sig naturligt. Könsskillnaderna är subtila, men hanarna är vanligtvis något större och har längre fenstrålar på buk- och ryggfenorna. Vuxna hanar utvecklar också en markerad knöl på huvudet.