Zoopet
Iranocichla hormuzensis
Ciklider - Övriga

Iranocichla hormuzensis
Iransk/Hormuz-ciklid


Vetenskapligt namn:
Iranocichla hormuzensis
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Iransk/Hormuz-ciklid
Ursprung:
Södra Iran

Foto: Tonny Brandt Andersen

Växt- och allätare (alger och små ryggradslösa djur, samt detrit). Mata i akvarium huvudsakligwen med vegetabiliskt foder, men komplettera gärna med frysfoder.
Arten är en relativt fredlig maternal (honan) munruvare. Honorna ruvar normalt 30-50 ägg efter en lek (”toppnoteringen” är 150 ägg). Honorna är speciellt känsliga vid och efter leken och de sväljer eller spottar ofta ut äggen.
I akvarium hålls den bäst i en liten grupp på 6-10 exemplar. Ett lämpligt akvarium skall innehålla en del gömställen. Den hoppar så se till att ha tättslutande täckglas på akvariet.
Denna art skall enbart hållas ihop med andra fredliga och lugna fiskar eftersom den annars lätt stressas. Den accepterar både söt som bräckvatten och sannolikt hålls den bäst i vatten som har en viss salttillsats. Temperaturen i dess naturliga miljö varierar kraftigt under året.
Det finns inga större yttre könsskillnader, men hanarna blir något större och får något mörkare färger när den uppvaktar honorna. Den kan hållas ihop med växter, men det är svårt att hitta växter som trivs i rejält varmt och salt vatten.
Arten betraktas idag inte som hotad, men löper ändå en stor risk i framtiden eftersom den lever i en utsatt miljö (nära oljefält och föroreningar).Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund