Zoopet
Mastacembelus alboguttatus
Övriga fiskar

Mastacembelus alboguttatus
Burmesisk pilnäbb, starlight ål, Boulengers taggål


Vetenskapligt namn:
Mastacembelus alboguttatus
Familj:
Mastacembelidae
Handelsnamn:
Burmesisk pilnäbb, starlight ål, Boulengers taggål
Ursprung:
Myanmar: Sittang-floden, Thailand: Salween-bassängen.

Foto © Mikael Håkansson

Köttätare (maskar, fiskar). Kan matas med levande foder som maskar och tar ibland även fryst. Mata gärna på kvällen när ljuset har släckts.
Ingen lek finns rapporterad. Den sprider dock sannolikt rommen i växtbuskage eller i klippskrevor.
Den är en tämligen fredlig art som kan hållas i ett sällskapsakvarium som innehåller relativt stora (små fiskar äts upp) och fredliga fiskar. Den är dock något revirhävdande gentemot artfränder så har man flera exemplar av arten i ett akvarium bör det vara rejält stort.
Arten är en bottenorienterad enstöring och man ser sällan till den dagtid, utan den är främst skymnings- och nattaktiv. Under dagen gömmer den sig i grottor eller är nedgrävd i sanden.
Akvariet skall innehålla finkornig sand som inte får vara vass (så att den kan gräva ner sig utan att skadas) och ha inte heller för mycket sand i akvariet (max. 3 cm djupt) eftersom den då kan ”försvinna” i sanden. Akvariet skall också innehålla gott om gömställen, ha relativt stark cirkulation samt en dämpad belysning (gärna flytväxter). Se också till att akvariet är väl täckt annars är risken stor att den hoppar ut ur akvariet nattetid.
Det finns få yttre könsskillnader men honan blir rundare under lekperioden.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES