Övriga fiskar

Mastacembelus erythrotaenia

Eldål


Vetenskapligt namn:
Mastacembelus erythrotaenia
Tidigare vetenskapligt namn:
Macrognathus erythrotaenia
Familj:
Mastacembelidae
Handelsnamn:
Eldål
Ursprung:
Sydöstra Asien.
Foto på fisken Mastacembelus erythrotaenia Foto © Mark Smith
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium småfisk, men även annat levande foder.
Denna art har aldrig odlats i akvarium och inget är känt om dess lekbeteende.
Eldålen är en bottenlevande skymnings och nattaktiv fisk som inte kan hållas ihop med artlikar pga att de är ofördragsamma inbördes.
Ett lämpligt akvarium är mycket stort och innehåller finkornig sand (där den kan gräva ned sig), flytväxter, vanliga växter och många gömställen.
Den är en mycket känslig art och är därför svår att hålla i akvarium. Den föredrar svagt bräckt vatten (ca.0.2%).
Könsmogna honor är rundare än hanarna.
Enligt uppgifter kan arten bli över 1 meter i naturen, men storlekar över 80 cm har inte uppmätts i akvarier. Den är enbart lämplig i akvarier i ett 200 cm akvarie upp till 60 cm - därefter krävs större akvarier.

Medlemmarnas kommentarer



Eldålar
Kommentar av: Rovfisk den 2015-02-03

Jag har tre eldålar som går tillsammans utan problem. Den största är nyligen uppmätt till 92 cm med tumstock. Den minsta jag har är ca 50 cm och den andra ca 60 cm. Handtama alla tre och mycket sociala och nyfikna.

Eldålar
Kommentar av: Rovfisk den 2015-02-03

Jag har tre eldålar som går tillsammans utan problem. Den största är nyligen uppmätt till 92 cm med tumstock. Den minsta jag har är ca 50 cm och den andra ca 60 cm. Handtama alla tre och mycket sociala och nyfikna.

Bullshit
Kommentar av: Oregistrerade den 2012-08-09

Inte uppmätts över 60cm i akvarier= Flera akvarister i sverige har fiskar fiskar över 60cm, några uppåt 80cm vad jag känner till.

Går inte hålla med artfränder= Går visst att ha flera i samma akvarium, jag har 3st mellan 30-40+, så länge dom har varsitt gömställe plus några extra gömställen så går det relativt smärtfritt.

Det enda svåra med den här arten är fodret, den kan vara väldigt svår att ta dött eller det man vill, för när den väl äter nått så blir den väldigt selektiv. Har haft individer som har ätit räkor på direkten, andra har det tagit 6-7månader att ens ta mask...

Har tendens att bli mycket tam!
Kommentar av: MonsterFiskar den 2012-05-30

min är jätte handtam och hur go som helst äter inte småfisk men kan dock va problem att få att äta i början!

http://www.youtube.com/watch?v=V9X-_iaFbjQ&feature=player_embedded#!

Fredlig och orädd
Kommentar av: Micke_A den 2004-07-01

Jag har en eldål som än så länge är rätt liten, bara ca 15 cm. Den äter mygglarver med god aptit, men annat fryst foder, som artemia, verkar den inte vilja ha. Den har aldrig försökt rymma, och är framme för det mesta, tvärtemot vad som brukar sägas om dem. Att de rymmer kan tyda på att det är nå´t de inte trivs med i akvariet, då de förmodligen letar nya vattensamlingar i naturen, om det är nå´t de inte gillar med det gamla. Men i fångenskap hittar de ju självklart ingen ny vattensamling, utan dör. Jag har även tre Mastacembelus armatus, och en Mastacembelus circumcinctus, saknar artbeskrivningar på dem här.

Radera din kommentar
elål
Kommentar av: Andreas_B den 2004-04-04

Mycke fin firre, har haft min i c:a 6mån
älskar röda mygg och blackmolly yngel.

Radera din kommentar
Eldål
Kommentar av: grimreaper den 2003-12-28

Jag har en eldål sedan ett år tillbaka. Han är mycket snäll och trevlig fisk han har aldrig visat någon tendens till att vara aggressiv eller att äta någon annan fisk i karet som innehåller diverse storlekar på malawi. Han äter endast räkor eller ibland röda mygglarver. min är i dags läget 55 cm lång och mycket mörkare nästintill svart jämfört med denna på bilden här ovan.
Han trivs i en stor urholkad lavasten som han har tagit som sitt eget "hus".
/ Johnny

Radera din kommentar
eld ål
Kommentar av: Jörgen den 2003-09-18

Trevlig firre som älskar röda mygg,gröna ärtor och småfisk.Min är 65cm lång och 3cm i diameter och äter ur fingrarna gräver som en galning på nätterna så varje morgon har akvariet ett nytt utseende.
/Jörgen

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information