I naturen återfinns den oftast i snabbströmmande bergströmmar med klart vatten och där det finns strandvegetation. Men ibland även i mer stillastående vatten. Oftast lever den på grunt vatten.
Kött- och allätare (insekter, andra små ryggradslösa djur, zooplankton, små fiskar etc.). Mata huvudsakligen med smått levande och fryst foder. Den kan dock lära sig att ta torrfoder.
Arten är en paternal munruvare som bäst odlas i ett speciellt lek/odlingsakvarium. Vid leken ”slingrar” sig hanen runt honan. Efter leken samlas äggen upp av hanen genom att de fastnar på hanens analfena. Sedan tar honan in dem i munnen, för att när det är gjort i omgångar spotta ut dom igen så att hanen kan ta in dom i sin mun. Denna procedur kan upprepas flera gånger. Hanen ruvar sedan äggen i ca. 9-12 dygn innan han slutligen släpper ut dom. En ruvande hane kan svälja eller släppa äggen i förtid om han blir stressad eller är oerfaren. Ynglen är frisimmande när de släpps ut och då kan föräldrarna flyttas från lekakvariet. Ynglen äter då smått levande foder som artemianauplier och mikromask.
För att vara en Betta är den tämligen fredlig även om hanarna är revirhävdande. Arten kan hållas parvis i ett relativt litet artakvarium, men kan även hållas ihop med andra fredliga och lugna fiskarter (då krävs ett större akvarium). Om man håller den gruppvis (med fler än 1 hane) måste akvariet vara klart större (minst 75cm/80L).
Akvariet bör innehålla en del växter varav en del skuggande flytväxter (dämpad belysning) och gärna några rötter. Ha gärna en del torkade blad liggande på botten. Arten hoppar så använd tättslutande täckglas och/eller ett rejält utrymme mellan vattenytan och akvariets ovankant. Att täckglaset är tättslutande är inte bara viktigt för att de inte skall kunna hoppa ut utan också för att ynglen behöver tillgång till ett lager med varm, fuktig luft för att deras labyrintorgan skall kunna utvecklas.
Filtreringen i akvariet behöver inte vara så stark.
Hanarna blir längre, har mer utdragna fenor, ett bredare huvud samt är något färggrannare (främst på huvudet).