Zoopet
Trigonopoma pauciperforatum
Barber och Rasboror

Trigonopoma pauciperforatum
Glödbandsrasbora, rödbandsrasbora


Vetenskapligt namn:
Trigonopoma pauciperforatum
Tidigare vetenskapligt namn:
Rasbora pauciperforata
Rasbora leptosoma
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Glödbandsrasbora, rödbandsrasbora
Utbredning:
Västra Malaysia, Sumatra och Belitung.

Foto: Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder. Romspridare vars lek föregås av en häftig jakt. Det kan vara svårt att få ett par att passa ihop. De leker mellan finbladiga växterre Romkornen fastnar sedan på växterna och kläcks sedan efter ca 24 timmar. Denna art odlas bäst i ett lekakvarium med lågt vattenstånd (högst 15 cm). Efter leken bör föräldrarna flyttas eftersom de är romrövare. Glödbandsrasboran är en fredlig och livlig stimfisk om än något skygg. Den trivs bäst i ett akvarium som är ganska tätt planterat, varav en del flytväxter, men även har en fri simyta. Belysningen skall helst vara dämpad. Akvariet kan gärna innehålla några rötter. Den passar bra i ett sällskapsakvarium, men bör helst hållas tillsammans med andra rasboror, danior och mindre barber. Det är svårt att se skillnad på könen, men hanarna är slankare och har en relativt rak buklinje. Honorna är rundare med en kraftigare böjd buklinje.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Guldlinje istället för röd.
Kommentar av: Pär J. den 2003-03-19

Har införskaffat fem till fiskar av denna art men upptäckte att dessa inte har den markant röda linjen uten en mer guldaktig linje.

Om det beror på utfodring eller om det kan finnas olika typer eller underarter av denna art vet jag inte.

stimmande skönhet
Kommentar av: Pär J. den 2003-02-10

Införskaffade fem stycken av denna rasbora. När fisken kommit tillrätta så framträder den lysande röda linjen mycket markant. Bilden ovan är inte rättvis då den är mycket snyggare i verkligheten.

Stimmar bra, återstå att se om den även gör det efter ett tag då den nya miljön blivit mer van.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo