Zoopet
Leporacanthicus galaxias
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Leporacanthicus galaxias
Vampyrpleco, galaxypleco, L007, L029


Vetenskapligt namn:
Leporacanthicus galaxias
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Vampyrpleco, galaxypleco, L007, L029
Utbredning:
Brasilien: Rio Tocantins.

Foto: Mark Smith
Köttätare. I naturen antas de använda sina spetsiga tänder för att leta efter foder i träsprickor, samt i skrevor bland stenar. Därför är animaliskt foder (mygglarver, räkor, andra skaldjur etc.) kompletterat med fodertabletter lämpligt akvariefoder.
Vampyrplecon är substratruvare och leker i grottor eller hålor. Hanen vaktar avkomman (upp till ca 200 ägg). Ynglen har stora prickar och är mycket attraktiva.
Den är framförallt nattaktiv, men även relativt synlig under dagen förutsatt att vattencirkulationen är kraftig i akvariet. Även om arten inte är så jättestor kan de med sina spetsiga tänder skada sina "akvariekompisar" ganska rejält. Det har också hänt att de trasat sönder silikonet i akvariet så att det börjat läcka. Denna art skall bara hållas ihop med stora tuffa arter som kan "säga ifrån" om de blir attackerade.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor och ha en mycket stark genomströmning. Växter är inte så lämpliga eftersom de ofta slits loss från sina rötter.
Vuxna hanar har en mer långsträckt kroppsfom än vad honorna har och dessutom har de ett längre och bredare huvud. De har också korta odontoder på noskanten vilket saknas hos honorna. Den kallas "vampyr" pga deras speciella tanduppsättning som består av 10 långa tänder i underkäken och 2 i överkäken.
Det finns flera arter som imporeras med namnet L. galaxias, men sannolikt rör det sig om flera olika arter. De skiljer sig nämligen ganska rejält åt både vad gäller kroppsform och färgsättning. Nyimporterade exemplar har ibland en ovanlig stressfärg som består av ljusa prickar med svarta kanter.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Trevlig men "bitsk"
Kommentar av: karinfredholm den 2009-02-09

Jag har en ca 15 cm stor L029 (L-007)
Mycket vacker, synlig och relativt lugn om dagen då den helst ligger i sin grotta. Fredlig mot andra lika stora l-malar och stora som små fiskar så länge ingen tar dess revir eller mat. Små fiskar delar den gärna både revir och mat med. På kvällen blir den hyperaktiv & simmar fram och tillbaka över glasrutan som om den fått spatt.
Detta trots full belysning.
Ett av mina bästa köp. Synd att den har tänder bara, som liksom "rispar" upp fenorna men de växer snabbt ut samt så skadar den inga fiskar/malar allvarligt.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo