Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Leporacanthicus galaxias

Galaxypleco, L007, L029


Vetenskapligt namn:
Leporacanthicus galaxias
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Galaxypleco, L007, L029
Ursprung:
Brasilien: Rio Tocantins.
Foto © Mark Smith
Köttätare. I naturen antas de använda sina spetsiga tänder för att leta efter foder i träsprickor, samt i skrevor bland stenar. Därför är animaliskt foder (mygglarver, räkor, andra skaldjur etc.) kompletterat med fodertabletter lämpligt akvariefoder.
Vampyrplecon är substratruvare och leker i grottor eller hålor. Hanen vaktar avkomman (upp till ca 200 ägg). Ynglen har stora prickar och är mycket attraktiva.
Den är framförallt nattaktiv, men även relativt synlig under dagen förutsatt att vattencirkulationen är kraftig i akvariet. Även om arten inte är så jättestor kan de med sina spetsiga tänder skada sina "akvariekompisar" ganska rejält. Det har också hänt att de trasat sönder silikonet i akvariet så att det börjat läcka. Denna art skall bara hållas ihop med stora tuffa arter som kan "säga ifrån" om de blir attackerade.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor och ha en mycket stark genomströmning. Växter är inte så lämpliga eftersom de ofta slits loss från sina rötter.
Vuxna hanar har en mer långsträckt kroppsform än vad honorna har och dessutom har de ett längre och bredare huvud. De har också korta odontoder på noskanten vilket saknas hos honorna.
Den kallas "vampyr" pga deras speciella tanduppsättning som består av 10 långa tänder i underkäken och 2 i överkäken.
Det finns flera arter som imporeras med namnet L. galaxias, men sannolikt rör det sig om flera olika arter. De skiljer sig nämligen ganska rejält åt både vad gäller kroppsform och färgsättning. Nyimporterade exemplar har ibland en ovanlig stressfärg som består av ljusa prickar med svarta kanter.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet