Arken zoo
Clarias batrachus
Malar - Övriga malar

Clarias batrachus
Clarias-mal, vandrande mal


Vetenskapligt namn:
Clarias batrachus
Tidigare vetenskapligt namn:
Silurus  batrachus
Clarias magur
Familj:
Claridae
Handelsnamn:
Clarias-mal, vandrande mal
Utbredning:
Stora delar av Asien.

Foto: David Sands


Allätare. Denna art är i verklig mening allätare, vilket inkluderar andra fiskar i rätt ansenlig storlek.
I sin naturliga miljö placeras äggen i ca 25 cm långa hålor i damm- eller flodbankar. 2.000-15.000 yngel kläcks i varje kull. Denna art odlas kommersiellt som matfisk i dammodlingar i Asien. Anledningen är att den är välsmakande, men framförallt att den är mycket snabbväxande. I akvarium är det inte möjligt att odla denna art.
Att den växer snabbt i kombination med att den är oerhört rovgirig gör att den inte är så lämplig att hålla i akvarium. Om man ändå väljer att göra detta så krävs ett mycket stort akvarium som skall innehålla en del stora grottor som gömställen. Lämpligt sällskap är andra rejält stora fiskar.
Den kan hållas i såväl söt- som bräckvatten.
"Vildformen" är grön till mörkbrun. I handeln hittar man oftast albinoformen. Denna finns även i naturen men är där mycket ovanlig.
Det är svårt att se skillnad på könen men vuxna hanar har tjockare bröstfenstrålar samt prickar i ryggfenan.
Den kan "vandra" en bit över land och den sluter då till gällocken för att förhindra uttorkning.


Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Daniel Olofsson

Medlemmarnas kommentarer

Clariasodling...

Detta är nog den mest rogivande fisk jag haft dem senaste åren. Kan inte vara utan den.
Måste bara tillägga att det är visst Möjligt att odla denna art i Akvarium.
Jag odlar för fullt.
Men med tanke på att jag inte blir av med dom så har jag slutat att ta upp deras yngel..

// Daniel

Kommentar av: DanielT den 2010-06-17

tvätta sår...

Har en polare med ett par Clarias. Vi hjälptes åt att rengöra hans 1000 literskar å då fick jag som skrivet ovan en rejäl rispa (läs snitt) på underarmen . Jag rengjorde däremot med sprit relativt snabbt och hade inte alls ont och blev inte svullen. Kanske var det akvarievattnet som orsakade ovanståendes svullnad. Det är vattnet som är boven allt som oftast.

För övrigt en mycket gullig firre som tyvärr gnager/rispar andra fiskar tills de dör om de hålls i för litet akvarium.

Kommentar av: Keibo den 2009-01-24

Taggarna sitter på bröstfenorna

Vet inte om man kan klassa fisken som giftig, men det känns rejält om taggarna på bröstfenorna rispar i armen, min arm svullnade upp rejält och gjorde rätt ont i ett par dagar

Kommentar av: jubbe063 den 2007-11-07

shit !

denna fisk är hyperaktiv ! helt otrolig ! jag har den gående med en afrikansk marmorerad fengädda,en arowana ( 30 cm ), en gädd tetra (25cm). i ett 500 liters kar ! . när man slänger ner räkor är det alltid arowanan och gäddan som tar maten först ! . men denna mal tar maten ur munnen på gäddtetran och arowana ! och malen är ca 14 cm bara ! .. den är galen ! simmar i 160 km/h runt i akvariet ! ............ rekomenderas inte i sällskaps akvariet.....hejdå ! =)

Kommentar av: EMIL_EMPO den 2007-03-07

clarias mal. av patrik

håller med steen den är verkligen ingen lämplig akvariefisk.men den är rolig att titta på synd bara att den gräver ner sig det blir så grumsigt i vattnet då.den växet snabbt har en på ca 15 cm har inte haft den så länge den äter verkligen upp all mat.sen är magen så uppsvälld så den kan spricka.den jagar den mina fiskar också .funderar på att sätta den i ett eget akvarium men det kostar ju är det värt det

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-07
Radera din kommentar

clarias

köpte en till mitt kar.den kostade 15 kr..frågade varför försäljaren sa vill bara bli av med nu förstår jag varför den högg eftar mina sora silver hajar som är 20 cm.den äter upp alla pelletsen den har växt i veckan ca 3 cm.har tagit ur den i karet den får simma i ett eget kar.den är inte lämplig som akvariefisk.........steen.........


Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-07
Radera din kommentar

älskar den här malen

jag hade en vandrande mal som var helt vit med svarta fläclar å blå ögon
han rev alltid runt i akvariet till sammans med nåra papigoj fiskar ni vet den som kan vara helt blå eller grön röd gul orange lila och en stooor silver haj en perfekt kombination =)

Kommentar av: mia_liljedahl den 2005-09-27

Clariasmalen

Det är alldeles riktigt att Clariasmalen inte är giftig. Den svarta kattmalen är dock giftig, men det är endast honorna som är giftiga.

Jag har själv odlat arten i akvarium, 720 liter!
Mycket intressant men jag hade också mycket tur!
De lägger otroligt många ägg och är oerhört aggressiva under leken!

Så m.a.o. är den fullt möjlig att odla i akvarium!

Problemet är följande!
1) Oerhört svårt att se könsskillnaden!
2) Ett stort akvarium krävs- helst artakvarium!
3) Jag kan inte avgöra hur pass mycket tur jag hade, men jag tror absolut att jag skulle lyckas ingen om jag skulle få ett par.

Tips! Om du ser att par Clariasmalar som ter sig mycket till varandra i en zoobutik (obs - stora Clariasmalar) och där den ena är något mindre och slankare och mer aktiv än den stora- är det ett misstänkt par!

Går att läsa mer om detta i ett av förra ciklidbladets årgångar!

OBS! Det är mer intressant med Clariasmalen än vad man kan tro! Den bjöd mig på rejäla glädjestunder!Kommentar av: lutkeni den 2004-04-15
Radera din kommentar

Clarias Mal av Frida.J.

Jag har, eller ska man säga Hade??
6 st clarias mal yngel..
i mitt 160 liters akvarie...
Men mina två afrikanska fengäddor åt upp 2 st av dom så nu har jag dom i en 50 liters plastback(med lite grus,stenar,växter...)
Men sen när dom blir större ska dom få flytta.


Kommentar av: FinaFisken den 2004-03-04
Radera din kommentar

Clarias batrachus

Läste ovanstående inlägg där det står att Claris har en gifig tagg på ryggfenan. Detta är felaktigt! Har den en sån fena så är det INTE en Claris-mal man har. Claris har en hel ryggfena som löper hela vägen ner till stjärtfenan.

Kommentar av: PRL den 2004-01-25
Radera din kommentar

Clarias mal

Kul och trevlig fisk. Snyggast i sitt naturligare utseende (Brunaktig) och inte albinotypen. Första Clarias jag köpte var endast ett litet yngel som akvariehandlaren försäkrade inte blev mycket större. Höll den ett par månader i ett 50 liters kar och sen var jag tvungen att skänka bort den.

Bör hållas medan den inte är vuxen då den käkar upp all fisk och foder som kommer ner i karet.

Har haft en del av samma sort i större akvarium och de är ganska tåliga och lättskötta.

OBS!!!Se upp för den spetsförsedda fenan bakom fikens huvud då de innehåller gift. Ett sådant stick känns ungefär som ett getingstick men området kan dock svullna oanat.

Stora exemplar blir ganska tama och kan äta ur handen. Ge dom gärna lite levande foder så de får motionera lite.

Kommentar av: Dreadlooper den 2003-08-25
Radera din kommentar

Clarias mal

Jag hade två stycken clarias malar i mitt 375 liters akvarium, tillsammans med några större ciklider, och OJ vilka busar de vandrade malarna var! De röjde upp ordentligt i akvariet, städade upp bra, var väldigt aktiva, när de såg mina 25 cm ciklider som mat, då var det dags för dem att byta miljö! Nu är de närmare 40 cm, lugna och fina, lever ensamma i ett 720 liters akvarium. Jag tycker inte att de passar i ett sällskapsakvarium, iallafall inte när de blir större, men de är väldigt vackra och personliga!

Kommentar av: Anita.A den 2002-11-27


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik