Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Lamprologus brevis, Burundi

Burundi-brevis


Vetenskapligt namn:
Lamprologus brevis, Burundi
Tidigare vetenskapligt namn:
Neolamprologus brevis
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Burundi-brevis
Ursprung:
Tanganyikasjön: Burundi
Foto på fisken Lamprologus brevis, Burundi Foto © Ad Konings
Köttätare (Zooplankton). Är allätare i akvarium men en stor del av kosten bör bestå av smått fryst foder som t.ex. cyclops.
Denna trevliga art är grottruvare. Som grotta används snäckskal och såväl honan som hanen gömmer sig ofta i samma snäckskal. Äggen ruvas också inuti skalet. Vid leken läggs vanligtvis 15-30 ägg som kläcks efter ca 1 dygn. Ynglen är frisimmande efter ca. 6 dygn. Honan fortsätter att vakta sin avkomma i ytterligare ca 2 veckor.
Denna lilla snäckskalslekare är fredlig och man kan därför hålla dem i ganska små akvarier. Akvariet skall innehålla finkornig sand som bottenmaterial samt ett rätt stort antal med snäckskal. Det skall finnas minst dubbelt (gärna betydligt fler) så många snäckskal som det finns fiskar. Man bör också placera ut några stenar i akvariet som revirgränser. En hanes revir har en diameter på ca. 10-20 cm. De rör inte växterna.
Lämpligen bör man starta med en grupp på minst 5-6 fiskar.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen. Hanen har något starkare färger och har ofta en orange söm överst i ryggfenan. Han är också betydligt större (ca. 5 cm) än honorna som sällan blir större än 3.5 cm.

Medlemmarnas kommentarer



Agressiv lite sak
Kommentar av: Auratusen den 2010-04-06

Jag har haft denna art ett par gånger. och vad jag har sett verkar denna art (iaf mina fiskar) vara riktigt agressiva och bråkiga. hanen har redan bitit ihjäl en hona och skadat den andra rätt illa.
till och med ynglen visar mycket agression, när de bara är ett 2 cm.

jag tycker heller inte att den är den roligaste fisken inom Lamprologus-gruppen. står för det mesta vid sin snäcka och simmar snabbt som ögat in i snäckan när man rör på sig.

men den är intressant att både honan och hanen är inte i snäckan när de leker.

men testa att ha denna fisk. ni får nog mer tur än vad jag har haft när det gäller denna fisk.

lycka till!

Trevlig fisk
Kommentar av: sacha den 2005-12-12

Har 4st brevis ihop med 3st prinsessor och 1st leleupi... Funkar bra, men hade problem i början med att prinsessorna inte släppte fram brevisen. Dom fick flytta ut å sen in efter 1månad igen..å då verkade det funka när Brevisen hade tagit sej lite plats.. Som ovanstående sejer så är kanske inte brevis den tuffaste snäcklekaren (jag har dock inget att jämföra med) men nu på senare tid hävdar dom sej rätt så bra tycker jag... Skulle nog rekomendera denna till nybörjare...då den även verkar rätt så tålig.. Då jag haft div alger som kräft mörkläggning å 100%iga vattenbyten...å de har inte bekommit fisken de minsta..

Mycket fredlig.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-07

N. brevis är utan tvekan en av de allra snällaste av alla Tanganyikacikliderna, i alla fall av de jag hållit. Dessutom håller den mycket små revir, sisådär 10cm radie kring den snäcka de bor i, och till skillnad från de flesta andra snäcklekare gräver de inte.

Med andra ord en trevlig fisk för sällskapsakvariet.
Enda nackdelarna är att den inte klarar att hävda sig mot större och aggressivare fiskar. Varning också för att de är försvarslösa mot kinesisk (vanlig) algätare - min algätare åt upp flera stycken genom att helt enkelt simma in i snäckan där de gömde sig.

En rolig detalj med den här fisken är att hanen och honan bor i samma snäcka, och honan, som är mindre, går alltid in först, följd av hanen, som sedan vänder sidan till och blockerar mynningen med sin kropp. Om hanen blir skrämd händer det att han inte låter honan komma ut ur snäckan på flera dagar.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information