Akvariehelg
Chaetostoma tachiraense
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Chaetostoma tachiraense
Tachira chaetostoma, bulldog-mal, L146


Vetenskapligt namn:
Chaetostoma tachiraense
Tidigare vetenskapligt namn:
Chaetostoma thomsoni
Chaetostoma thomasi
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Tachira chaetostoma, bulldog-mal, L146
Utbredning:
Colombia

Foto: David Sands


Växtätare. I sin naturliga miljö äter de av algmattan. Lämpligt akvariefoder är vegetabiliskt foder kombinerat med fryst foder. De äter också en del alger.
Tachira chaetostoman är relativt lättodlad och det även i rätt små akvarier. De är grottruvare och hanen gräver ut grottor under stenar och fäster sedan romkakan i taket. Romkakan kan bestå av upp till ett 60-tal ägg och efter att de har kläckts så växer ynglen mycket långsamt.
Den hittas i Andernas snabbflytande bergströmmar där det är klart och rent vatten. Detta innebär att en lämplig akvariemiljö skall ha en kraftig cirkulation på vattnet. Ett lämpligt akvarium skall ha sand som bottenmaterial, samt rikligt med stenar (som hanen kan gräva ut en lekgrotta under).
Den är något revirhävdande mot andra av samma art, men är i det stora hela en fredlig art som passar in i ett strömakvarium ihop med andra lämpliga strömlevande arter. Den kan ta rom och larver för andra fiskar.
Hanarna har en ljusare färgsättning, samt ett bredare och längre huvud och en mer uppsvälld spets på nosen. Vuxna hanars bukfenor är ofta också något förlängda. Arten namnges ibland i handeln som Chaetostoma thomasi och/eller L146, men detta är en felaktig namnsättning eftersom det rör sig om en annan art.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: David Sands

Medlemmarnas kommentarer

Känslig

Jag hade två stycken, men dom dog väldigt snabbt när alla fiskarna drabbades av vita prick sjukan. Dom fick extremt mycket mer prickar än dom andra fiskarna, så enligt mina erfarenheter så gäller det att behandla väldigt snabbt(de andra fiskarna överlevde).

Kommentar av: hakke112 den 2009-04-07

Välldigt fin!!

jag har 1 sån här i mitt Diskus akvarium.Den är nästan alltid framme o visar upp sig.Jag tycker den är en jätte fin mal:D Och den är ganska bra på att hålla alger borta från frontrutan.!

Kommentar av: Jerry den 2005-11-27

tråkig

har en bulldog-mal i mitt 250 malawi kar.
Den är aldrig framme utan sitter mellan stenarna och tjurar.
Så enligt mig så är denna fisk(iaf mitt ex) väldigt tråkig!

Kommentar av: liindaa den 2005-03-26

Rolig


En av dom roligare malarna enligt mig ganska aktiv och hyffsad algätare.
Min är galen i algtabletter.

Kommentar av: Mcoist den 2003-10-26
Radera din kommentar


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik