Zoopet
Loricariichthtys platymetopon
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Loricariichthtys platymetopon
Skedhuvad piskstjärtsmal


Vetenskapligt namn:
Loricariichthtys platymetopon
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Skedhuvad piskstjärtsmal
Utbredning:
Brasilien, Paraguay, Uruguay och Argentina.

Foto: David Sands
Allätare. Äter i sin naturliga miljö små vattenlevande ryggradslösa djur, insekter och växtdelar. Lämpligt akvariefoder är smått fryst foder kombinerat med vegetabilisk kost.
I naturen hittar man den över sandbankar i stora tillflöden och floder.
Den är en paternal (hanen) "hudficksruvare". Deras lekperiod infaller under april till juli och efter leken förvarar hanen de upp till 1000 äggen/larverna i en hudficka på munnens undersida.
Den skedhuvade piskstjärtsmalen är en fredlig och relativ tålig art. Ett lämpligt akvarium skall innehålla gömställen och delvis vara rätt dunkelt upplyst (t.ex. med hjälp av lite flytväxter). Stark genomströmning i vattnet är nödvändigt. Den rotar i botten och vuxna exemplar kan också gräva ner sig så att bara ögonen är synliga och därför skall alltid bottenmaterialet bestå av fin sand. Lämpligt sällskap är sydamerikanska ciklider och tetror.
Det är enbart under lekperioden som man kan se skillnad på könen. Då "ombildas" hanens läppar till en hudficka för att få utrymme för äggen, under denna period är också honan något rundare. Foto 1 visar en variant från Brasilien.
Foto 2 en från Paraguay.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet