Djurmagazinet
Rineloricaria lima
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Rineloricaria lima
Vanlig piskstjärtsmal


Vetenskapligt namn:
Rineloricaria lima
Tidigare vetenskapligt namn:
Loricaria lima
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Vanlig piskstjärtsmal
Utbredning:
Brasilien

Foto: David Sands


Allätare. Äter i sin naturliga miljö små vattenlevande ryggradslösa djur, alger, insekter och växtdelar. Lämpligt akvariefoder är smått fryst foder kombinerat med vegetabilisk kost.
I naturen hittar man den i medelstora floder.
Den är en substratruvare och det är hanarna som vaktar avkomman tills den kläcks. I sin naturliga miljö placeras äggen i ihåliga stockar, som ersättning för detta i akvarium kan man använda ett PVC-rör med diametern 50-75 mm.
Den vanliga piskstjärtsmalen är en fredlig och relativ tålig art. Ett lämpligt akvarium skall innehålla gömställen och delvis vara rätt dunkelt upplyst (t.ex. med hjälp av lite flytväxter). Stark genomströmning i vattnet är nödvändigt. Den rotar i botten och vuxna exemplar kan också gräva ner sig så att bara ögonen är synliga och därför skall alltid bottenmaterialet bestå av fin sand. Lämpligt sällskap är sydamerikanska ciklider och tetror.
Betraktar man dem uppifrån så ser man att hanarna är tydligare mönstrade och mer långsträckta än honorna. Lekmogna hanar har borst på kinderna eller på sidan av huvudet. Foto 2 visar yngel 1-2 dygn efter kläckningen.
Foto 3 visar yngel som "klamrar" sig fast för att inte svepas bort av vattenflödet.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: David Sands
Foto: David Sands

Medlemmarnas kommentarer

tålig

En väldigt tålig art, den är dock inte den bästa malen när det gäller att hålla rent. Väldigt trevlig, fredlig, intressant mal.

Kommentar av: €rik@ den 2003-11-01
Radera din kommentar


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik