Zoopet
Peckoltia brevis
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Peckoltia brevis
Prickig peckoltia, head spot dwarf pleco. LDA78


Vetenskapligt namn:
Peckoltia brevis
Tidigare vetenskapligt namn:
Hemiancistrus brevis
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Prickig peckoltia, head spot dwarf pleco. LDA78
Ursprung:
Nordöstra Brasilien.

Foto: David Sands
Allätare. Bör i akvarium ges en varierad kost som torr-, levande- och frysfoder. Den tar inte alger i akvariet.
Den finns inga odlingsrapporter från akvarium. I likhet med övriga Peckoltia är den dock sannolikt en substratruvare som leker i grottor och det är hanen som vaktar äggen.
Den är skymnings- och nattaktiv. Fredlig, men hanar är något revirhävdande mot andra hanar av samma art och för att kunna ha två hanar i akvariet bör det vara något längre än vad som anges i artbeskrivningen.
Akvariet skall innehålla många gömställen gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor. Man kan också utan problem ha växter i akvariet eftersom den inte rör dessa. Arten kräver vissserligen inte stark cirkulation i akvariet men de är ändå syrekrävande.
Könsmogna hanar har förlängda odontoder bakom gällocken, på bröstfenstrålarna samt på bakkroppens alla benplattor. Dessutom har den förtjockade övre ryggfenstrålen extremt kraftigt med borst. Arten påminner mycket om L205 från Peru, som den t.ex. kan skiljas från genom den ibland nästan helt rosa basfärgsättningen.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skygg mal
Kommentar av: kine01 den 2012-04-20

Hade en Brevis i ca 4 år. De kan bli mycket äldre men han blev sjuk så vi fick avliva honom. Mycket skygg mal som var väldigt svår att få se och svår att utfodra. Inga problem med att ha honom i ett stort blandakvarium tillsammans med andra arter även malar och där trivdes han nog bäst.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo