Akvariehelg
Zoopet - Ambystoma mexicanum (brun)
Amfibier

Ambystoma mexicanum (brun)


Vetenskapligt namn:
Ambystoma mexicanum (brun)
Familj:
Ambystomatidae
Handelsnamn:
Brun axolotl
Utbredning:
Mexiko

Foto: Kjell FohrmanCarnivor (allätare). Maskar, enkyträer, räkor, fiskbullar, mygglarver etc.. Vid matning kan de bita varandra så har man flera ihop är det bäst ta upp dom och mata dom i separata behållare.
Leken går till så att hanen simmar runt honan och "stilar" och då höjer den även på svansen. Han placerar därefter ut ett antal sädessäckar (5-25 st) och försöker få honan att plocka upp dessa. Om detta sker så kommer sedan honan inom några timmar eller upp till dygn att lägga 100-1.000 ägg runt om i akvariet. Äggen kläcks sedan efter ca 17 dygn i en temperatur på 20 grader. För att avkomman skall klara sig måste vattnet vara rent och rejält syresatt.
De är glupska och äter allt som rör sig så det kan vara svårt att hålla dom ihop med andra djur. Andra djur kan också skada deras gälar (gälbuskar).
De är helt akvatiska och behöver ingen landdel, men det skadar inte att en del av akvariet är rejält grunt så de kan gå upp där om de vill. Akvariet bör vara ganska öppet så att de kan röra sig fritt. Ha bra filtrering eftersom de smutsar ner en hel del. Finkornigt bottenmaterial (eller stenar).
Könsmogna honor har en något rundare kropp än hanen. De är inte heller så svullna om kloaken som hanarna.

Arten är B-listad enligt "CITES/EU".
Det finns flera olika former av arten som den normalfärgade mörkbruna/grå samt s.k. leucister, albino), guldalbino, tigrerade etc.

Foto 3 visar Axolotl-yngel
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik