Nordiska ciklidsällskapet
Zoopet - Dendrobates auratus
Amfibier

Dendrobates auratus


Vetenskapligt namn:
Dendrobates auratus
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Grönsvart/grön pilgiftsgroda, guldgroda
Utbredning:
Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia

Foto: Kjell FohrmanCarnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 4-12 ägg som befruktas av hanen. De håller dem sedan fuktiga.
De är dagaktiva och svagt revirhävdande. Man bör inte blanda olika Dendrobates-arter eftersom vissa arter kan korsa sig med varandra. De hålls bäst parvis. De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium skall vara minst ca. 50x40 cm och ca. 50 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man gärna ha mossa och en hel del växter och grenar så att de kan klättra. Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 20-21 grader på natten och 3-4 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna.


Som en del andra pilgiftsgrodor utsöndrar D. auratus ett sekret ur speciella hudkörtlar som kan vara giftigt för djur och människor. De djur som hålls i terrarium/akvaterrarier tappar dock sin giftighet men man bör ändå ha handskar på sig (främst för djurens skull) om man måste beröra dom.
Det förekommer flera olika morfer av D. auratus-arten och de kan variera en hel del både vad gäller färg (grönsvart, blåsvart, brunsvart, gulsvart, brungrön etc.) och storlek (2,5 till 6 cm kroppslängd).
Alla Dendrobates-arter är B-listade och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik