Zoopet - Dendrobates leucomelas
Amfibier

Dendrobates leucomelas


Vetenskapligt namn:
Dendrobates leucomelas
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Gulbandad pilgiftsgroda
Utbredning:
Venezuela, Guyana, Brasilien, Colombia

Foto: Kjell FohrmanCarnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 2-12 ägg som befruktas av hanen. De håller dem sedan fuktiga och roterar dom.
De är dagaktiva och svagt revirhävdande. Man bör inte blanda olika Dendrobates-arter eftersom vissa av dom kan korsa sig med varandra. De hålls bäst parvis. De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium skall vara minst ca. 50x40 cm och ca. 50 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man gärna ha mossa och en hel del växter och grenar så att de kan klättra. Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 20-21 grader på natten och 2-5 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna.
Teckningen varierar mellan olika populationer och färgen mellan gult och orange.

Som en del andra pilgiftsgrodor utsöndrar D. leucomelas ett sekret ur speciella hudkörtlar som kan vara giftigt för djur och människor. De djur som hålls i terrarium/akvaterrarier tappar dock sin giftighet men man bör ändå ha handskar på sig (främst för djurens skull) om man måste beröra dom.
Alla Dendrobates-arter är B-listade och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar