Djurmagazinet
Zoopet - Epipedobates anthonyi, Santa Isabel
Amfibier

Epipedobates anthonyi, Santa Isabel


Vetenskapligt namn:
Epipedobates anthonyi, Santa Isabel
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Anthonys/trefärgad pilgiftsgroda
Utbredning:
Sydvästra Equador och nordvästra Peru.

Foto: Mikael HåkanssonCarnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 15-40 ägg som befruktas av hanen och han hämtar sedan vatten för att vattna dem. När äggen kläckts (efter ca. 2 veckor) klättrar de upp på hanens rygg och han tar dem till en vattensamling där den fortsatta utvecklingen sker.
De är dagaktiva och svagt revirhävdande. De kan hållas parvis eller i en grupp (då krävs större utrymme). De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium för en liten grupp skall vara minst ca. 50x40 cm och ca. 50 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man gärna ha mossa och en hel del växter och grenar så att de kan klättra. Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 20-21 grader på natten och 3-4 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna. Hanarna kväker.

Som en del andra pilgiftsgrodor utsöndrar E. anthonyi ett sekret ur speciella hudkörtlar som kan vara giftigt för djur och människor. De djur som hålls i terrarium/akvaterrarier tappar dock sin giftighet men man bör ändå ha handskar på sig (främst för djurens skull) om man måste beröra dom.
Det förekommer flera olika morfer av E. anthonyi och de kan variera en hel del vad gäller färg och även något vad gäller storleken.
Alla "Dendrobates" är B-listade och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).
Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik