Stuart Grant Cichlid Fund
Zoopet - Bufo bufo
Amfibier

Bufo bufo


Vetenskapligt namn:
Bufo bufo
Familj:
Bufonidae
Handelsnamn:
Padda, vanlig padda, klossa
Utbredning:
Större delen av Europa

Foto: Erik AhlinCarnivor (köttätare). Arten uppskattar levande foder (insekter, larver sniglar, daggmask, möss, småfisk, små kräl- och groddjur). Mata varannan dag.
För lek, simulera vintertid och sänk temperaturen i 1-2 månader och höj den sedan långsamt igen. Leken sker i en vattensamling. Hanarna omfamnar då honorna bakifrån precis bakom frambenen. Äggläggningen varar i ca. 6-12 timmar och honorna lägger då 1000-8000 ägg. Paddorna lägger sina ägg i långa "snören". Äggen kläcks efter ca. 8-12 dygn och paddan är sedan färdigutvecklad efter 8-12 veckor.
Förutom vid leken är den solitär och den är även främst skymnings och nattaktiv. Detta tillsammans med dess storlek och att den är fridlyst gör att den inte är lämplig att hållas i fångenskap.
Paddor är inte lika vattenkrävande som de flesta andra groddjur och de behöver därför en stor landdel, men även en vattendel. Bottenmaterial i landdelen är lämpligen mossa som hålls lätt fuktig.
Paddan har giftkörtlar i huden så man bör vara lite försiktig när man hanterar den – använd alltid handskar och skydda ögonen.
Honorna blir större. De är ofta också något röd/brun-aktigare än hanarna. Hanarna har kraftigare framben.

OBS. OBS. Arten är fridlyst i Sverige och det är därför inte tillåtet att hålla den i akvarium/akvaterrarium. Man kan fånga ägg/larver i naturen och låta dom växa upp i akvarium, men när de är fullt utvecklade skall man släppa tillbaka dom på samma ställe som där man fångade larverna.
Har man en damm utomhus så söker de sig ofta naturligt dit.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik