Zoopet
Heros efasciatus
Ciklider - Sydamerika - Övriga

Heros efasciatus
Rödbukad hanteciklid


Vetenskapligt namn:
Heros efasciatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Heros  appendiculatus
Heros  severus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Rödbukad hanteciklid
Ursprung:
Colombia, Brasilien och Peru

Foto © Ad Konings
Allätare. Äter i akvarium helst levande foder eller frysfoder, men även torrfoder med vegetabiliskt innehåll. Äter också finbladiga växter.
Den rödbukade hantelcikliden är en parbildande öppen substratruvare som placerar rommen på växternas blad, på en rot eller liknande. Larverna kläcks efter ca. 3 dygn och är frisimmande efter ca. 9 dygn.
Den är visserligen revirhävdande under lekperioden, men för att vara en så stor ciklid är den relativt fredlig.
Akvariet skall vara minst 45 cm högt och vara inrett med stenar och rötter som når upp till vattenytan och bildar gömställen. Även om den äter växter kan och bör man ha några robusta växter i akvariet.
Det är svårt att se skillnad på könen, men hanarna är något större samt har förlängda bröst- och analfenor. Hanarna är också mer "linjerade" under ögat och mellan ögat och munnen. Den finns också en gul färgvariant av denna art. Dessutom finns det en population som kommer från Rio Nanaya i Peru (Heros cf. efasciatus, Rio Nanaya) och en del anser att denna population är en egen art, medan andra anser att det är en variant av denna art.
Denna art ansågs en tid vara en Heros severus-variant (hantelcikliden) men är nu en egen art.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Kungen
Kommentar av: Lars H den 2019-02-07

Jag har två som går med bl.a Jack Dempsey. Dom har blivit lite för stora för karet. Den ene är minst 25 cm och är kungen i akvariet. Bossar över JD och mobbar sin hona. Inte särskilt fredlig alltså. Växter kan man fetglömma. Den har blivit bossigare med åldern efter att ha vunnit kampen om tronen mot den största Dempsyn. Lite trist att det aldrig har uppstått nån kärlek till honan (hustrumisshandlare), vilket har väckt en misstanke att det kanske inte är en hona trots allt. Dom är extremt glupska. Sväljer lätt två hela kuber med krill eller mygglarver.

I växtakvarium
Kommentar av: Björn J. den 2018-03-02

Jag har en trio, två honor och en hane i ett växtakvarium, det fungerar bra. Visst har jag enstaka små bitmärken i en och annan svärdsplanta, och jag har sett ett i alla fall hanen drar iväg med enskilda trådar ur javamossan. Men annars lämnar de växterna i fred. Däremot kan det bli så att de far runt snabbt i akvariet så att turbulensen i vattnet drar med sig nyplanterade växter med rötterna.
Jag matar två eller tre gånger per dag med torrfoder, och ganska ofta med frysta (men tinade) mygglarver.
Colombiatetra har lekt i samma akvarium, och en del yngel blir kvar, jag har även sett att dessa yngel simmat framför hantlarna utan att någonting hänt.
En snäll och fredlig större ciklid, det kan även hända att den låter sig klappas på ryggen ibland.
När dom har rom eller yngel däremot vaktas den/dessa noga och ägarens händer liksom algskrapor attackeras våldsamt. Andra fiskar körs bort med en rätt så snäll men tydlig tillrättavisning.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet