Ciklider - Sydamerika - Jordätare

Guianacara dacrya

Dacrya jordätare


Vetenskapligt namn:
Guianacara dacrya
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Dacrya jordätare
Ursprung:
Franska Guyana, Brasilien
Foto © Mikael Håkansson

Guianacara dacrya är en allätare som har äter mycket av vad som erbjuds, inklusive växtdelar och insekter, vilket speglar dess naturliga diet. I akvariet visar denna art en glupsk aptit och äter det mesta. Det kan inkludera levande och frysfoder samt torrfoder och små pellets. För hålla en balanserad kost är det rekommenderat att mata den flera gånger om dagen i små portioner.

Den är parbildande och där den fäster sina ägg på grottornas tak eller väggar. Efter ungefär 2-3 dagar kläcks äggen och inom 7-9 dagar blir larverna frisimmande. När det gäller socialt beteende är Guianacara dacrya generellt fredlig och visar revirhävdande tendenser främst under lekperioder.

För att skapa en lämplig livsmiljö i akvariet bör det finnas tillräckligt med gömställen, såsom stenar och rötter. Ett bottenmaterial av fin sand (med en maximal storlek på 2 mm) rekommenderas, och att ha en dämpad belysning hjälper till att efterlikna artens naturliga habitat. För att säkerställa välbefinnandet är god vattenkvalitet av största vikt. Dess förkärlek för att gräva gör det till en fördel att inkludera platta stenar i akvariet, som även kan fungera som lekplatser.

För att upprätthålla harmoni i akvariet är det bäst att hålla denna art tillsammans med andra fredliga fiskar. Att starta med en grupp på 5-8 individer rekommenderas, och detta ger möjlighet för naturlig utparning. I mindre akvarier kan det vara nödvändigt att flytta eventuella "överblivna" individer till en annan tank. Om akvariet är rymligt nog, minst 120 cm i längd, kan flera hanar hållas tillsammans. Det är ofta svårt att särskilja könen, men hanarna är vanligtvis något större och har mer utdragna fenor än honorna.





Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet