Stuart Grant Cichlid Fund
Panaque nigrolineatus
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Panaque nigrolineatus
Royal pleco, royal panaque, L190


Vetenskapligt namn:
Panaque nigrolineatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Chaetostomus nigrolineatus
Cochliodon nigrolineatus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Royal pleco, royal panaque, L190
Utbredning:
Brasilien, Venezuela, Colombia.

Foto: Nabil Bases


All och träätare. I naturen levder den främst av dött trä som ramlat ner i vattnet. Äter i akvarium det som erbjuds, men en stor del av kosten skall utgöras av grönfoder samt några gånger i veckan lite fryst foder. Det är också viktigt att det finns flera olika slags rötter i akvariet (varav en del mjuka) som den kan få sätta tänderna i.
Arten har aldrig odlats i akvarium men den är sannolikt substratruvare och leker i grottor eller hålor.
Den är framförallt nattaktiv, men kan även ses under dagen förutsatt att det är stark cirkulation på vattnet i akvariet. Fredlig, men hanarna är ofta revirhävdande mot andra hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen i form av rötter och stenar som bildar hålor. Eftersom dess diet (trärötter) gör att den producerar mycket avfallsprodukter måste man ha ett bra filter och vara noggrann med vattenbytena. Bottenmaterialet skall vara finkornigt. Den äter växter i akvarium.
Den kan hållas i sällskapsakvarium ihop med andra fiskar som tetror, mindre ciklider och andra L-malar.
Hanarna får med åldern ett längre och bredare huvud. Arten är någorlunda vanlig i handeln, den blir dock mycket stor (för stor för många akvarier), även om den i akvarium aldrig kommer att nå sin maxlängd på 60 cm, så är 40-50 cm mer än tillräckligt.
Det finns flera liknande arter, men till skillnad från de flesta övriga Panaque-arter så har denna art ljust röda ögon och ynglen har ibland en transparant stjärtfena.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Mark Smith
Foto: Ida Eliasson

Medlemmarnas kommentarer

Vacker men trisst

precis som rubriken lyder. En väldigt vacker mal som tyvärr lämnar extremt mycket avföring efter sig och håller sig gärna borta den mesta tiden. Håller också denna tillsammans med golden nugget och den 2 helt klart finaste malarna.

Kommentar av: malawifisken den 2008-11-10

Vackrast

Den vackraste sötvattensfisken (som jag sätt) utan tvekan....

Kommentar av: VioXiD den 2008-01-04

blyg rackare

min royal bor hängandes under en trädstam hela dagarna. Håller sig duktigt undan hela dagarna. Lite tråkigt! Men när jag väl ser honom är han mycket vacker! Håller bra sams i ett kar med två Golden nuggets.

Kommentar av: cattebus den 2005-07-15


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik