Zoopet
Telmatochromis vittatus
Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Telmatochromis vittatus
Rundhuvuds-telma


Vetenskapligt namn:
Telmatochromis vittatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Rundhuvuds-telma
Utbredning:
Tanganyikasjön: I sjöns sydvästra del.

Foto: Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur) och växtätare (långa algtrådar). Äter i akvarium allt standardfoder, men smått frysfoder är att föredra, gärna kombinerat med något vegetabiliskt foder.
I Tanganyikasjön återfinns den normalt i övergångszonens (området mellan ren sandbotten och klippområdet) grunda del.
Rundhuvuds-telma är en starkt revirhävdande substratruvare och leker i en grotta. Både hanen och honan försvarar ynglen. Varje kull består oftast av ca 30-60 yngel. De flesta icke-lekande individer lever ensamma.
Akvariet skall innehålla flera gömställen. Bäst är att börja med en mindre yngelgrupp och låta dessa bilda ett par. Är akvariet litet måste man flytta de "överblivna" fiskarna. Vill man ha hålla två par i ett akvarium måste det vara minst 120 cm långt. Man kan även hålla ett par ihop med andra arter.
Det är mycket svårt att se skillnad på hanar och honor men hanarna är i regel något längre och slankare. Denna art förväxlas ofta med Telmatochromis bifrenatus samt T. brichardi. T. vittatus blir betydligt större samt har mindre ögon än de bägge andra. T. bifrenatus har jämfört med de bägge andra ett extra svart band mellan banden vid ryggfenans bas resp. mitt på kroppen.
Det finns flera populationer i sjöns södra del mellan Kapampa (Zaire) och Chituta (Zambia). De olika varianterna skiljer sig i regel inte så mycket åt.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet