Djurmagazinet
Synodontis eupterus
Malar - Övriga malar

Synodontis eupterus
Fjäderfens synodontis


Vetenskapligt namn:
Synodontis eupterus
Familj:
Mochokidae
Handelsnamn:
Fjäderfens synodontis
Utbredning:
Nilens flodsystem samt Tschadbassängen

Foto: David Sands


Kött och allätare. I sin naturliga miljö lever den i huvudsak av insekter, insektslarver, maskar, småfisk etc. I akvarium äter den vad som erbjuds, men en varierad kost bestående av fryst foder, flingor, maltabletter (för köttätare) etc. är lämpligast.
I sin naturliga miljö återfinns den i stora floder och åar.
Denna art har inte odlats i akvarium men den är sannolikht äggläggare. Arten är robust samt revirhävdande, speciellt mot andra av samma släkte. Den kan hållas ihop med andra fiskar förutsatt att dessa inte är alltför små. Det bästa är att starta med ett mindre stim.
Ett lämpligt akvarium skall ha en stor öppen simyta, en del gömställen och ett finkornigt bottenmaterial så att de ges möjlighet att rota runt i bottenmaterialet. Den äter visserligen inte växter men eftersom den rotar runt mycket kan man enbart ha tåliga växter med ett väl förankrat rotsystem i akvariet.
Man känner inte till några säkra yttre könsskillnader men det antas att honorna i regel är något större än hanarna. Ynglen är från början nätmönstrade men när de är ca. 4 cm börjar sakta nätmönstret omvandlas till prickar, när de blivit ca. 10 cm har de fått den slutgiltiga vuxenfärgen.


Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

En riktig tjockis

Har min tillsammans med 2 påfågelciklider, 2 jack dempsey, 2 Megalechis thoracata, en gibbiceps, en ancistrus m.m. Fungerar hur bra som helst. Min är dock en riktig storätare. Har ägt den i tre månader nu och på den tiden har den nog växt från 2-3 cm till närmare 10-12! Vidare äter den tills den är rund som en golfboll, och stannar inte om maten tar slut utan gnager snabbt ned de flesta av mina växter, äter de andras avföring osv. Det senare är kanske mindre trevligt men ack så önskvärt för min del :P

En pigg och social rackare som inte är det minsta rädd för vare sig fisk eller människa.

Kommentar av: Keibo den 2009-01-24

Vacker fisk

Jag har 3 st, de kan jaga iväg varandra när de närmar sig den andres revir men bortsett från det är de snälla fiskar. De är de glupskaste fiskarna jag haft däremot.


Kommentar av: Sheela den 2008-11-18

snäll och orädd

Har sedan några veckor tillbaka införskaffat en synodontis eupterus. den är mycket social och syns väldigt mycket även under dagtid.
Den är än så länge riktigt snäll mot övriga individer i akvariet, så vi hoppas att det fortsätter så =)

Kommentar av: mikey13 den 2008-06-07

Elaking

Införskaffade denna mycket stiliga fisk för några veckor sedan. Han gjorde sig hemmastadd direkt och valde ut en vrå bakom en stock som sin. Inte så aktiv på dagarna trots att man ser honom bakom stocken, men efter mörkrets inbrott har jag sett honom simma runt och leta mat. Han är mycket elak mot de andra malarna och att mina ciklider har yngel och försöker jaga bort honom bryr han sig inte om.

Mina växter har klarat sig bra, han rotar inte runt så vansinnigt mycket i botten. Matar honom med torrfoder till katter, det fungerar ypperligt!

Kommentar av: rennicke den 2004-07-19
Radera din kommentar

COOL FIRRE!!!!!!!!!!!!

jag har nu haft en fjäderfens syndotis i 5 år!!!

innan bodde vi i stockholm och då var den redan 10 cm sedan flyttade vi till halmstad och då var den i en vanlig hink med 2 praktbotior den ena var cirka 13 cm och den andra var cirka 9 cm, m.m. och de överlevde 6 timmar i en bil!!!!!!!!!!! häftigt va??!!!

den heter Stromboli efter valen i pinoccoio.

från: ToM och WillE 11 och 9 år.....

Kommentar av: malawi cikliden den 2003-12-19
Radera din kommentar

Trevlig fisk

Mycket social fisk.
Men den tycker inte om kunkurrens om maten. Under ett tag var min nu fullvuxna fisk rund som en boll, men har nu blivit något slankare.
Kan vara lite störande att ha den i sovrummet eftersom den ligger på rygg och knaprar på akvariekanten, i jakt på mer mat, när man just släckt ljuset i rummet.


Kommentar av: AndreasBK den 2003-12-07
Radera din kommentar

En tuffing!

En tuff rackare som inte drar sig för att ta till hårda tag, annars trevlig fisk som är framme för jämnan.

Kommentar av: Pjotr den 2003-12-03
Radera din kommentar


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik