Djurmagazinet

Text: Kjell Fohrman.

Säg namnet Christer Fredriksson och alla akvarister i Sverige vet nog vem det är. Genom åren har han blivit något av en legend inom akvariehobbyn. Inte bara genom att han idag har Sveriges största akvarieaffär utan faktiskt i än högre grad genom att han under alla år har varit aktiv inom föreningsverksamheten inom akvariehobbyn och stött den på alla sätt.

  Christer (längst till höger) tillsammans med några av hans anställda utanför Akvarielagret.

 

  Innan man kommer in i affären går man genom en lång källarkorridor.

  Här finns mängder av rötter, sand och stenar att välja på.

  I ett separat rum fanns det möbelakvarier utställda och i taket hängde Back to Nature bakgrunder.

  Sture skär glas och limmar akvarium i en separat byggnad.

  I affären finns en stor sektion med växtakvarier.

  Fina vildfångade diskus fanns det gott om i affären.

  I affären finns också några utställningsakvarier

  Christer är en trogen gäst på NCS Ciklidstämmor - denna gång på besök i Linköping.

  I ett jätteakvarium gick två 5 kilos jättegurami.

  Christer matar sina favoriter, fyrögonfiskarna

  Den elaka svårsålda zebramuränan blir putsad.

  I affären finns även saltvattensfisk.

  Alldeles vid entrén står ett stort snyggt utställningsakvarium med koi.

250 ton sand, rötter, sten/år
Hans affär återfinns idag på Lövåsgatan i Bromma, Stockholm. Affärens anspråkslösa utsida antyder väl inte direkt att här ligger Sveriges största akvarieaffär, men så snart man stigit in genom källaringången, kan man inte undgå att bli imponerad över hur mycket man kan hitta här. Här finns allt man som akvarist kan behöva och dessutom ett stort urval av varje produkt. Bara för att nämna ett exempel - om man besöker en vanlig akvarieaffär så hittar man kanske några olika sorters trärötter som dekoration. Här finns pallvis av varje sort vilket gör att oavsett vilken rot man än söker efter för att just den skulle passa perfekt till mitt akvarium, så hittar man här alltid en som passar. Just detta att urvalet är så stort gör också att det säljs oerhört mycket inredningsmaterial varje år - på Akvarielagret säljs varje år ca 250 ton !!!! med sand, rötter och sten.

Möbelakvarier och Back to Nature
Det finns också ett stort rum med massor av uppställda möbelakvarier och Sveriges största sortiment av Back to Nature-bakgrunder. Dvs här finns även varor som är rejält dyra och som man vill titta på innan man köper dom - det är ju inte så roligt att köpa en dyr möbel som ligger som ett platt paket i en pappkartong eller en dyr bakgrund efter att bara ha sett ett foto i en broschyr eller på en webbsida.

75 ton med glas/år
Den som inte nöjer sig med standardmodellerna av akvarium kan måttbeställa sitt akvarium. I ett separat lager på 700 kvadratmeter sker denna tillverkning i ganska stor skala. Varje år köps det nämligen in hela 75 ton med glas till denna produktion och då måste man också ha i minnet att Christer också köper in mängder av standardakvarier direkt från grossisterna.

400-600 arter
I själva affären hittar man förstås mängder med prylar som foder, filter, böcker, inredningsmaterial etc. etc. men för akvaristen är det förstås levandesidan som är det intressanta.

Här finns en stor ställning med akvarieväxter, ett rikligt utbud av saltvattensfisk, ciklider, malar och massor av andra vanliga och ovanliga fiskarter. Inte för att jag räknade dom men det sägs att det brukar finnas 400 till 600 olika arter med akvariefisk i affären i de 230 akvarierna som innehåller drygt 50.000 liter med vatten.

Rikligt med information
En sak som imponerade på mig var att det fanns så mycket information om fiskarna i affären. Vid varje akvarium satt det en artbeskrivning för resp. fiskart. Vid utgången fanns det ett ställ med information om olika fiskgrupper som malar, tetror, malawiciklider etc. - denna information kunde man plocka med sig kostnadsfritt om man ville läsa på lite innan man införskaffade fiskarna.

Inspirationskälla
I affären finns också några stora utställningsakvarier där man kan få inspiration fast egentligen kan man väl säga att samtliga akvarier i affären utgör en inspirationskälla eftersom det i samtliga akvarier sitter Back to Nature-bakgrunder.

Strid ström med kunder
En så stor affär innebär självklart en hel del jobb och Christer har 8 anställda som hjälper honom med att hålla ordning på allt. Varje gång man är där på besök lägger man också märke till hur många kunder det är som hittar hit så de som jobbar där får nog sälja en hel del mellan varven också.


Christer ställde också upp och svarade på några frågor.

Hur länge har du hållit på med akvarium?
Bara i 30 år så snart har man väl lärt sig något.

Kan du berätta lite om historien bakom Akvarielagret?
Först skaffade jag mig en liten källarlokal 1978 för att odla lite mer fisk hmm.... Detta eftersom jag inte fick inte plats hemma och att det blev mycket gnäll över att det kom vatten på golvet och det luktade - ja det var visst tretton stycken akvarier som jag hade.

Det var en befrielse att få tillgång till en 30 kvm lokal som jag trodde det skulle vara omöjligt att kunna fylla (det tog bara några månader innan jag kom på att det inte alls var omöjligt). Jag hade en bra kompis (Bosse) som hjälpte till och vi åkte till Viktoriasjön och fiskade ett par gånger vilket var en upplevelse.

1983 blev det nära nog omöjligt att vara kvar och allt efter hand fick vi tillgång till större yta. 1992 fick vi chansen att i princip ta hela källaren på 300 kvm i besittning och återigen uppstod problemet (det kortsiktiga) att fylla upp lokalen. Firman döptes till Eurozoo, men vi kallade oss för Akvarielagret det gick bara bättre och bättre och omsättningen ökade med en halv till en miljon om året.

Idag heter företaget egentligen Nya Akvarielagret och för att göra en lång historia kort så är anledningen till detta att min kompis Bosse 1996 sa att han skulle till Afrika på semester (han har ännu inte återkommit) och vilken stor koffert han behövde!!!! Efter detta ekade lokalen tom på varor och pengar men inte på obetalda fakturor..........

Efter detta "smärre" avbräck har det dock bara gått uppåt och omsättningen stiger för varje år och lokalen ekar idag definitivt inte längre tom.

Dina favoritfiskar?
1/ Fyrögonfiskar 2/ Fyrögonfiskar!!!! 3/Stingrockor och jättegurami (de jag har nu väger 5 kg styck)

Vad tror du om framtiden för akvariehobbyn?
Tror att den kan öka. Tror dock att det kommer att bli färre och färre med affärer men att de istället blir större och mer välsorterade.

Du skickar alla dina anställda på utbildning, trots att lagen föreskriver att enbart en person per affär behöver gå, varför?
Vem ska annars köpa min affär om ca trettio år..........

Den viktigaste anledningen är väl annars att det är bra med kunnig personal. Jag skickar t.ex. även personal på datakurser, då slipper man göra allt själv.

Du har infoskyltar på alla akvarier där du informerar om alla fiskarter, varför?
Det är bra om kunderna kan informera sig själva så mycket som möjligt. Dels så lär de sig en del av detta och dessutom sparar vi ju en del tid i affären och på så sätt får vi mer tid över till att hjälpa dom med andra frågor.

Christer hjälpte oss också att göra en "Tio i topp-lista" över de fiskarter som de säljer mest (och minst!!!!) av.

Mest sålda sötvatten
1/ Ancistrus
2/ Neontetra
3/ Siamesisk algätare
4/ Guppy
5/ Skalarer
6/ Dvärggurami
7/ Rödzebra
8/ Platy
9/ Svärdbärare
10/ Black Molly

Mest sålda saltvatten
1/ Amphiprion ocellaris
2/ Salarias fasciatus
3/ Turbosnäcka
4/ Nemateleotris magnifica
5/ Hypolysmata grabhami

Mest svårsålda fiskar
1/ Våra stora koi
2/ Ctenopoma kingsleyae
3/ Vargtetra
4/ Jättegurami
5/ Saltvattensormålen
6/ Elaka zebramuränan
7/ Allt från Viktoriasjön
8/ Kyssgurami
9/ Sorgmanteltra
10/ Barbus aurulius

Utan tvekan är Akvarielagret väl värt ett besök och det inte bara för att handla utan också för att hämta inspiration och få nya idéer och en stunds fisksnack med det gäng med kunniga akvarister som jobbar där eller de kunder som har kommit dit för att handla (alltid träffar man någon man känner).

Den som vill ha ytterligare information om Akvarielagret kan titta in på deras hemsida www.akvarielagret.seOm oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik