Bli medlem på Zoopet
Zoopet - Pomacea bridgesii
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Pomacea bridgesii


Vetenskapligt namn:
Pomacea bridgesii
Tidigare vetenskapligt namn:
Pomacea diffusa
Ampullaria gigas
Familj:
Ampullaridae
Handelsnamn:
Ampullaria, äppel/mysterie/elfenbens-snäcka
Utbredning:
Brasilien, Paraguay, Bolivia och Peru etc. Även inplanterad på andra ställen.

Foto: Cecilia KnutsäterOBS. OBS. OBS. - Enligt ett förbud som infördes den 8/11 2012 så är alla Pomacea-arter förbjudna inom EU. - OBS. OBS. OBS

Omnivor (allätare) och herbivor (växtätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter det mesta och de behöver inte matas med speciellt foder.
Denna art är till skillnad från de flesta övriga snäckor inte hermafrodit. Efter att de har parat sig kryper honan nattetid upp ovanför vattenytan och deponerar äggen (150-600 st) på t.ex. en glasyta eller en växt. Äggen bör hållas fuktiga men inte våta. Efter 2-4 veckor kläcks äggen och de små snäckorna ramlar ner i vattnet.
Äppelsnäckorna kan hållas i ett vanligt sällskapsakvarium men det skall finnas en luftspalt på flera centimeter mellan täckglas och vattenytan för att förse dem med frisk luft, annars är risken stor att de drunknar. Om man vill odla arten bör luftspalten vara minst 10 cm eftersom de annars får svårt att deponera äggen. Man bör helst ha högst en äppelsnäcka per 10 L akvarievatten. Arten är amfibisk och kan klara sig några veckor i fuktigt klimat ovanför vattenytan.
Arten kan hållas ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare) och snäckor.

Det finns i handeln många framavlade färgvarianter av äppelsnäckor.
Normalt rör den inte heller växterna om den får tillräckligt med grönfoder i akvariet. Det finns en närbesläktad art, P. canaliculata som liknar P. bridgesii
och denna är en utpräglad växtätare och bör undvikas.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Parning och kalk av Jens A. (2011-03-06 17:03:36)

Det man ser på bilden med två snäckor är en parning. Man kan se hanens, som det heter, penialutrustning - den vitaktiga tentakeln.
Man kan också se att de har förmåga att klara av ganska stora skador i skalet, bara de sitter på rätt ställe.
När man har äppelsnäckor bör man också ha gott om kalk i karet, de må nu vara kalksten, kalkhaltigt material i bottnen, eller kalkrik kost. Detta för att de ska få fina skal, och för att det redan bildade skalet inte skall erodera.

Aktiva snäckor av ilzetas (2011-03-05 07:03:46)

Dessa snäckor är underhållande att studera eftersom dom är så pass aktiva. Oftast ser man dem i rörelse, på glaset, på växterna, över gruset eller rötterna. Vi tycker det är roligt att studera dem när de glider fram över glaset och man kan se den lilla munnen bearbeta ytan. Och det är riktigt underhållande när de plötsligt släpper taget och faller fritt från glaset vid ytan ända ner till botten. Landar alltid rätt väg.
Kort och gott är äppelsnäckan en underhållande städare av rang.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik