Zoopet
Vittina waigensis
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Vittina waigensis
Red racer-snäcka


Vetenskapligt namn:
Vittina waigensis
Familj:
Neritidae
Handelsnamn:
Red racer-snäcka
Utbredning:
Filippinerna
Foto: Mikael Håkansson

Herbivor (växtätare). Arten är i akvariet en mycket bra algätare (äter inte akvarieväxter) och rengör glaset, stenar etc. från alger, men algerna i akvariet räcker ofta inte till så den skall ges ett grönt tillskottsfoder (t.ex. algtabletter).
För fortplantning krävs både en hane och en hona. Ett flertal ägg placeras tillsammans i en kokong och de kan också producera många sådana kokonger. Kokongen fästs sedan på ett hårt underlag som glaset, en sten eller rot där de sitter hårt fast (de kan vara svåra att avlägsna om de fästs på glaset). En förutsättning för framgångsrik reproduktion är att den hålls i saltvatten (ev. även i bräckvatten) för att äggen skall kunna utvecklas.
Vuxna kan utan problem hållas i såväl söt- som bräckvatten och även i saltvatten. Arten kan också hållas i ett sällskapsakvarium ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor. Den är mest aktiv på natten och i Tyskland kallas dessa snäckor för ”Rennschnecken” (löparsnäckor) för att de nattetid förflyttar sig mycket i akvariet.” Av denna snäcka förekommer det flera olika färgformer (röda, orange, gula). Ibland förekommer också släktnamnet Neritina på arten.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
CARES