Zoopet - Vittina waigensis
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Vittina waigensis


Vetenskapligt namn:
Vittina waigensis
Tidigare vetenskapligt namn:
Neritina waigensis
Familj:
Neritidae
Handelsnamn:
Red racer-snäcka
Utbredning:
Filippinerna

Foto: Mikael HåkanssonHerbivor (växtätare). Arten är i akvariet en mycket bra algätare (äter inte akvarieväxter) och rengör glaset, stenar etc. från alger, men algerna i akvariet räcker ofta inte till så den skall ges ett grönt tillskottsfoder (t.ex. algtabletter).
För fortplantning krävs både en hane och en hona. Ett flertal ägg placeras tillsammans i en kokong och de kan också producera många sådana kokonger. Kokongen fästs sedan på ett hårt underlag som glaset, en sten eller rot där de sitter hårt fast (de kan vara svåra att avlägsna om de fästs på glaset). En förutsättning för framgångsrik reproduktion är att den hålls i saltvatten (ev. även i bräckvatten) för att äggen skall kunna utvecklas.
Vuxna kan utan problem hållas i såväl söt- som bräckvatten och även i saltvatten. Arten kan också hållas i ett sällskapsakvarium ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor. Den är mest aktiv på natten och i Tyskland kallas dessa snäckor för ”Rennschnecken” (löparsnäckor) för att de nattetid förflyttar sig mycket i akvariet.”

Av denna snäcka förekommer det flera olika färgformer (röda, orange, gula). Ibland förekommer också släktnamnet Neritina på arten.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar