Zoopet - Melanoides tuberculatus
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Melanoides tuberculatus


Vetenskapligt namn:
Melanoides tuberculatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Melanoides tuberculata
Familj:
Thiaridae
Handelsnamn:
Malaysisk sandsnäcka, malaysisk trumpetsnäcka
Utbredning:
Asien, Afrika och Sydamerika: Även inplanterad i södra Europa, USA etc.

Foto: Jens AnderssonOmnivor (allätare) och carnivor (köttätare). I akvarium är de inte kräsna utan äter det mesta och de behöver inte matas med speciellt foder.
Arten är hermafrodit (dock ej tvåkönad utan honan kan befrukta sig själv) och varje hona kan producera 1-3 ungsnäckor i veckan.
I akvariet lever den dagtid oftast nedgrävd och den fungerar som städpatrull i akvariet då den äter foderrester etc. på och i bottenmaterialet. Den luckrar också upp upp bottenmaterialet och förhindrar att detta klumpas ihop. Då den är ett nyttodjur bör man ha den i akvariet.
Ibland kan det bli för många av arten och orsaken till detta är dålig akvarieskötsel och det bästa sättet att rätta till detta är att börja sköta akvariet bättre. Dock bör man vara medveten om att när akvariet då börjar skötas bättre blir det dåligt med mat för snäckorna och de kommer då att även dagtid i stora mängder krypa upp ur bottenmaterialet. Då är det bästa att manuellt plocka bort dem eller att ha snäckätande fiskar (t.ex. vissa botior och kulfiskar) eller snäckätande snäckor (Anentome helena) i akvariet. Man skall ej använda snäckdödande preparat då de tar livet av samtliga snäckor och då alla dör och ruttnar samtidigt är risken stor att vattnet blir dåligt och fiskarna dör.

Det finns flera olika färgvarianter av arten.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

superbra städare av freddi36 (2011-06-15 12:06:45)

dom äter all skit på botten så jag har inte behövt städa på botten sen jag fick dom. dom syns knappt på dagen förutom några som är uppe och kryper omkring. dom andra ligger nere i sanden och sover.

Äter cyano av Jens A. (2011-03-02 13:03:16)

Sandsnäckor är ett av få djur som dessutom äter cyanobakterier, enligt erfarenheter folk på zoopet har haft. Har själv aldrig iakttagit det, dock.

Kanonbra nyttodjur av hannesc (2011-03-02 12:03:54)

Fick med 2 st när jag köpte en växt en gång.
Nu är det säkert runt 600 st i karet på 350L

Jättenöjd med dom! använder ju blästersand som substrat och det har ju en tendens till att bli ordentligt packat, men snäckorna luckrar upp jättebra! Bottnen alltid ren! Behöver aldrig slamsuga!

/hannesc