CARES

Text: Ad Konings

Hur många är det inte som drömt om att resa till Afrika och få se de fiskar som vi har i våra akvarier i sin naturliga miljö. Följa i Livingstone's fotspår och kanske t.o.m. få med någon ny fisk hem och odla på dem och på det viset få resan betald om man har riktig tur. Om det hade varit så enkelt, hade det nog inte enbart varit en dröm för så många av oss.

För hundra år sedan var det så gott som omöjligt att resa dit och det fanns inte mediciner mot de sjukdomar man kunde drabbas av. Idag finns det utmärkta vaccinationer och mediciner (dessvärre med undantag för Aids som dock går att skydda sig mot) och det finns flyg till de större städerna i Afrika. Idag behöver du gott om tid när du väl är där och det är ingen större mening med att göra någon noggrannare planering. Även om det finns bussar, tåg och t.o.m. taxi, kan ingen tala om för dig när de ankommer eller avgår. De flesta tåg och färjor har visserligen tidtabeller men vänj dig vid att de är några dagar försenade.


Det är inte mycket till hålligång i Kasangas (Tanzania) centrum

Att ta sig över en gräns kräver att man har tålamod och lite pengar. Om du inte har tålamod måste du ha mycket pengar. För att göra någonting krävs tillstånd och detta kan ta flera dagar att få. I Zaire (Kalemie) behövde vi ett tillstånd för att få lämna "hamnen", tillstånd för att få stiga iland i andra "hamnar", immigrationstillstånd för dessa ställen och ett tillstånd för båten (en liten båt med utombordsmotor) som vi reste med. Det är inga problem att få dessa tillstånd stämplade om man som sagt har tålamod och lite pengar.

Taxi av "senaste" årsmodell

"Myndighets"-problemen börjar vid tullen. Om du har med dig kamera och dykutrustning, är du självklart en spion och måste ge "dricks" för att komma igenom tullen och då kan en klocka eller ficklampa uppskattas som "present". När du väl tagit dig igenom tullen blir du "överfallen" av "tusentals" med bagagebärare som gärna bär ditt bagage (om än inte alltid dit du vill). Dessa bärare har alla ett avtal med någon illegal taxichaufför (om det nu finns några legala i Afrika) dit de bär ditt bagage. Taxibilarna i Afrika ser inte alltid ut som du är van vid. Jag kommer ihåg när jag skulle ta en "taxi" i Kigoma, Tanzania till immigrationskontoret. När jag kom in i bilen fick jag en känsla av att något fattades. Det var inte vindrutan därför att alla taxibilar där var "glaslösa". Det var instrumentbrädan som saknades, som utsmyckning hade istället ett skynke hängts upp.

Det var en modern Peugoet-modell (1953) som inte hade någon startmotor. Istället hjälpte ett par barn till att knuffa igång bilen. All bensin är mycket dyr (kan bara köpas på den svarta marknaden) så därför stänger man av motorn i nedförsbackarna. Sannolikt hade bilen haft flera växlar även om bara en fungerade nu. Trots detta försökte chauffören hela tiden lägga i de andra. Efter vägen plockade chauffören upp tolv av sina vänner för en gratisresa, så stundtals var det något trångt. Jag kom dock fram.

Att ta tåget kan vara värt ett försök om du har gott om tid. Till exempel tar det enligt tidtabellen 10 dagar att resa från Kalemie till Kinshasa (Zaire) en sträcka på 200 mil. Efter att ha frågat runt lite kunde ingen påminna sig att det tagit mindre än tre veckor. Trots detta kan det vara värt ett försök och man blir i alla fall en erfarenhet rikare. Det finns inga sittplatser i tågen eftersom för få då skulle få plats. Det kan vara svårt att få tag i trä i Afrika och därför används ofta trätrallen som håller ihop rälsen som ved i någon eldstad vid mattillagning. Det finns dock ingen anledning till oro eftersom det alltid finns tillräckligt med passagerare till att knuffa tåget tillbaka upp på rälsen igen.


Middag på afrikanskt vis.

Mat

Mat! Vad för mat? Ha med dig vad du kan bära i ditt bagage. Ris och bönor kan köpas i de flesta större städer. Ha med dig gott om tändstickor i en vattentät låda. Det kan vara romantiskt att laga sin mat över en öppen eld på stranden men på en del ställen (speciellt på Mbenji-ön i Malawisjön) drar eldskenet i brasan till sig billioner med insekter. Detta ger dock ett fint animaliskt tillskott i din kost när du pratar eller andas. Hur som helst så kan en Afrika resa vara ett bra sätt om man behöver gå ner några kilo.

Kackerlackor

Kackerlackor finns överallt och konkurrerar med dig om maten. Innan du går och lägger dig, se till att noggrant tvätta dina händer och ditt ansikte annars är risken stor att de börjar äta på det som blivit kvar och på dig. En gång under en resa på Malawisjön vaknade jag av att en kackerlacka sprang över mitt ansikte. Jag dödade den med mina händer. Detta är fel eftersom de är så stora att man måste gå upp och tvätta bort kladdet från händerna. Ta istället en simfena och slå till den. Det som är kvar blir föda för de andra. Ibland kan det vara så många att man måste lägga ut ruttna tomater som bete för att hålla dem borta från maten. En gång vaknade vår "kapten" Justus Chirwa på natten och kunde se ett hundratal kackerlackor som släpade iväg en tomat någon decimeter från sitt ansikte. Med ett enda slag krossade han hela högen.


Artikelförfattaren provsmakar Mbuna, en lokal delikatess.

Krokodiler, flodhästar och kobror

Är det farligt i vattnet? Vare sig i Malawi- eller Tanganyikasjön finns det bilharzia även om man ofta kan läsa om detta i tidningar. Om man bortser från själva dykandet (något som man kan kontrollera själv) är det krokodilerna som man skall vara mest rädd för. Den som påstår att krokodiler inte äter människor är korkad och bör inte dyka i Afrikas sjöar. Krokodilerna som kan bli längre än 6 meter jagar i huvudsak kor och människor som går på stranden nära vattnet. För en tid sedan blev en tysk ciklid-exportör dödad av en stor krokodil. Krokodiler är kallblodiga djur och behöver värma upp sig i solen. Detta gör de på morgonen på stranden. En varm solig dag är det därför klokt att antingen dyka tidigt på morgonen eller hålla sig borta från sandstränder. Det verkar också som snorklare löper större risk att attackeras av en krokodil än vad dykare gör.

Flodhästar är också farliga men är lättare att undvika. Vattenkobran i Tanganyikasjön är relativt ofarlig i vattnet men mycket aggressiva på land (eller i båten för den delen).

Det finns så många bakterier och andra infektionsrisker i miljön att man måste ge akt på minsta sår. Om inte, kan de utvecklas till otäcka infektioner och det kan ta månader innan såret läks (jag talar av egen erfarenhet).

Varenda vit människa som stannat i Afrika under en längre tid har malaria. Den blommar upp när kroppen är svagare och ibland kan man bli liggande i veckor. För den som reser till Afrika under en kortare tid rekommenderas anti-malaria tabletter å det starkaste, än viktigare är att försöka undvika myggen (myggnät på natten).

Och till slut

Om du har en stark mage, kan bli av med några kilon, ett stort fiskintresse, tycker om insekter och har lite pengar över, sluta drömma och åk till Afrika och få ett minne för livet.

(Red.anm. Trots alla umbäranden så har Ad Konings åkt till Afrika flera gånger efter att han skrev denna artikel. Det är egentligen otroligt hur en del gillar att plåga sig själv, eller finns det kanske något som överväger alla umbäranden?)


Krokodiler kan vara en verklig plåga. Foto: Ad KoningsOm oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik