CARES

        Text och foto: Niklas Gustvasson

Detta är en temperatur mätare som kopplas till datorn. Vad är då meningen med detta? Jo, en finsk kille (Jukka Järvi) har skrivit ett program till en sorts givare som är billig, noggrann och fiffig. Den ger oss möjligheten att med väldigt enkla steg (få komponenter och inte så avancerat) låta upp till 40 givare prata med datorn vilket ger en bra sammanställning på hur temperaturen varierar under dygnet/månaden/timmen eller vad man nu önskar. I mitt fall har jag tagit statistik på hur temperaturerna har varit när jag lyckats med lek på malar, så med enkla medel kan man från datorn ha koll på alla akvarium man har med en nogrannhet på 0,1 grader.

Det går endast en liten 3 trådskabel till givarna och man kopplar in dem "på vägen" där man behöver dem i slingan. Detta eftersom varje tempgivare har sitt unika serienummer så kan man låta dem dela kabel till alla akvarier - så med andra ord inga stora sladdhärvor för denna saks skull.


Den var ursprungligen gjord för att styra värmen i t.ex. ett hus, eller styra en shunt. Tempkurva.jpg visar helt enkelt en kurva på hur temperaturen har varierat under de senaste timmarna. I detta fall gjordes ett vattenbyte under perioden. Man ställer själv in vilket tidsintervall och nogrannhet man vill se.


Den har även möjlighet att larma om värdena går över eller under kritiska värden, som tex om en värmare går sönder eller om det blir för varmt under sommarmånaderna osv osv. Tempvisning.jpg visar en lite mer lättöverskådlig temperatur och döps till lämpligt namn efter egna önskemål.

  

  Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik