Djurmagazinet

Text och foto: Robert Hansson

Efter vi flyttade till större boende så har den andra hälften av förhållandet alltid sagt att köksmattan måste bytas, den är "helsunkig". Väl i affären för att utse en ny fräsch matta insåg jag att det finns väldigt många olika mönster! Jag har inte varit i en sån affär på många år..

En tanke som smög på mig var: Jag kanske skulle fixa en bit fin matta och klistra på baksidan av mitt precis planerade yngelakvarium?

Jag tänkte en gång till: Undra om den avger nån skit som inte är bra för fiskarna?

Frågan ställdes till försäljaren: Är den giftfri?

– Ja, till 100%, sa han.

 Hmm, tänkte jag igen. En köksmatta ska ju tåla det mesta från normalt slitage, uppochnervända smörgåsar, stekt-bacon-flott-stänk, barnspyor, starköl (gud bevare mig väl) till diskmedel. T.o.m. 15 års garanti.

 Jag frågade om jag kunde få ett litet hörn av en matta och smaka på den, vilket jag fick (vid detta laget undrade försäljaren hur det stod till i mitt huvud). Medan vi tittade på olika förslag till köksmatta, gick jag där och tuggade på mattbiten i en halvtimma utan att känna nån smak överhuvudtaget och då bestämde jag mig att testa att ha en bit köksmatta inuti mitt yngelakvarium. Samtidigt som den andra hälften hade hittat mattan vi skulle ha till köket, hittade jag mattan till akvariet. Nåt liknande skiffer-stensaktigt blev det. Ska tillägga att jag fick min matta på köpet av vår köksmatta, den trevliga försäljaren hade aldrig hört talas om nåt liknande.. men med förbehåll att han inte garanterade nåt för fiskarnas hälsa eller hur själva mattan kommer att se ut med åren. Jag var dock övertygad efter mitt smakprov att fiskarna inte kommer ha några problem med detta. Hemma igen och jag satte genast igång att silicona dit mattan i akvariet, till den andra hälftens stora förtret eftersom hon hoppades jag skulle riva ut den sunkiga köksmattan omedelbart.

Summa summarum:

 

Nu har detta varit igång ett antal veckor och det blev toppen, fiskarna växer och akvariet ser väldigt trevligt ut. I sann lågbudget-anda kör jag även ett specifikt varuhus egna blästersand i detta akvarium, efter övertygande läsning om detta i ett känt forum på nätet. Så, ett tips till alla, gå till mattaffären (inte mataffären) och titta i stuvlådan efter våtrums- eller köksmatta och be om ett smakprov. På egen risk.

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik