Arken zoo

  24643DSC_89691.jpg 
 Text: Michael Persson
Foto: Carolina och Michael Persson

Goldmedlemmar kan klicka upp alla foton i artikeln till fullformat

 

2000-10-14
Vi vaknade redan 6.30 och eftersom inte frukosten skulle serveras förrän 8.00 passade vi på att gå en runda för att se på anläggningen. Frukosten åt vi tillsammans med Esther och Stuart, under frukosten diskuterades det var vi skulle bo fortsättningsvis. Eftersom det danska sällskapet skulle komma på eftermiddagen och gästhuset då skulle behövas för deras inkvartering, fick vi flytta in till Esther och Stuarts bostadshus, där vi fick ett av barnens rum.

På förmiddagen gick vi en runda i omgivningarna, först gick vi upp på kullen alldeles bakom Stuarts anläggning. Utsikten över anläggningen och Senga Bay var fantastisk. Därefter gick vi till en fiskeby strax söder om Kambiri Point, en otrolig sandstrand med fiskarhyddor så långt man kunde se. Hela tiden hade vi sällskap av familjen Grants hund Huschiepuppy, var vi än gick följde hon oss troget. Vid några klippor såg vi en varan som var mellan 1 och 1,5 meter lång.


En fiskeby strax söder om Kambiri Point, en otrolig sandstrand med fiskarhyddor så långt man kan se. Foto: Michael Persson

När vi kom tillbaka till Stuart var några herrar från Malawis fiskerimyndighet där. Stuart berättade för oss att varje export av ciklider måste kontrolleras och godkännas av denna myndighet. Efter inspektionen bjöd Stuart oss och herrarna från fiskerimyndigheten på en mycket speciell drink. Drinken bestod av öl, piri-piri, pressad citron och kanterna på glasen var frostade med salt, mycket speciell smak men mycket gott. Vi gick en runda för att ta lite foto på anläggningen, just då kom ett fångstlag in från Chipoka med båt.


Nyanländ fisk från fånsgtlaget vid Chipoka. Foto: Michael Persson

13.30 åt vi lunch tillsammans med Stuart, Esther hade åkt till Lilongwe för att hämta danskarna. 14.30 anlände Esther tillsammans med danskarna, efter inkvartering och några rumsbyten gick de och vilade, trötta efter resan. Vi diskuterade en båttur med Stuart och Ester och kom fram till att vi skulle få ett pris på en tur till Cape Maclear området och Maleriöarna med båten Lady Louise tillsammans med två besättningsmän i tre dagar. Efter en lång och mycket god middag gick vi till sängs vid 22-tiden.


Artikelförfattaren tittar på fisk i Stuart Grants fiskhus. Foto: Carolina Persson

2000-10-15
Efter frukosten drog Stuart hela den långa och mycket intressanta historien om sitt liv som fiskexportör vid Malawisjön (en lång och mycket intressant historia som tyvärr inte ryms här). Efter denna historieberättelse blev det guidning av anläggningen. I fiskhuset höll just en sändning fisk till Miami på att packas. Vi fick en genomgång hur hela hanteringen från fångst till export går till. Resten av dagen tillbringade vi på anläggningen. Vi tittande runt på anläggningen och förberedde oss inför båtresan, vi skulle åka tidigt nästkommande morgon.


Stuart Grant berättar om ciklidexport. Foto: Michael Persson


Febril aktivitet råder när fisken packas för export. Foto: Carolina Persson  

2000-10-16
Det blev en blåsig natt, vid den här tiden på året är det vanligt med hårda vindar nattetid som mojnar framåt lunchtid. På Malawis största språk ChiChewa kallas denna vind för mwera. Vi fick skjuta fram avresan till lunchtid.


Ett fångstlag med sin utrustning väntar på att ge sig iväg till Mbenji Island. Foto: Michael Persson

När vi kom ner till stranden för att ge oss iväg var ett fångstlag i full färd med att lasta en båt för fiskfångst. När de gav sig iväg mot Mbenji var deras båt verkligen fullastad.


Fångstlaget ger sig iväg till Mbenji Island, i bakgrunden syns Namalenje Island. Foto: Michael Persson

Strax efter lunch blev vi utpaddlade av Adrian till Lady Louise i en liten glasfiberbåt. Adrian var en av våra två besättningsmän, den andra hette Alex. Båda två visade sig vara mycket erfarna skeppare med stora kunskaper om Malawisjön och dess ciklider.Iväg mot Cape Maclear ombord på Lady Louise. Foto: Michael Persson

Resan till Cape Maclear tog lite drygt 4 timmar. Vi hade fått en madrass på en brits bak i båten där vi kunde ligga och vila, läsa och njuta av utsikten under resan. När vi närmade oss Cape Maclear kunde vi se febril aktivitet med kanoter och båtar överallt som fiskade Usipas.


Cape Maclear . Foto: Michael Persson


Stranden i Chembe. Foto: Michael Persson

Framme i Chembe hjälpte Adrian och Alex oss att förhandla fram ett bra pris på Fat Monkeys lodge. Rummen var mycket enkla men ändå bra, där fanns två sängar, två myggnät, en glödlampa i taket och inget mer.


Rummen på Fat Monkeys Lodge i Chembe. Foto: Michael Persson

Efter inkvarteringen tog vi en promenad längs stranden, hela tiden hade vi ett koppel med barn efter oss. Barnen upprepade hela tiden de få meningar de kunde på engelska, "Hello, how are you", "what’s your name" och "give me bottle".

Det var en otrolig aktivitet överallt med fiskare som kom in med sin fångst, fiskare som var på väg ut, barn som lekte, folk som diskade och tvättade. Efter ett tag blev uppvaktningen så påträngande att vi nästan fick fly tillbaka till lodgen för att få lite lugn och ro. Vi beställde pizza och Carlsberg och njöt av den fantastiska solnedgången. Carolina spelade ett par parti Bao med en kille från trakten som satt i baren. Bao är ett mycket trevligt brädspel som spelas överallt i Malawi. Vi gick för att sova ganska tidigt, förväntansfulla inför morgondagen. Adrian och Alex sov ombord på Lady Louise som låg ankrad vid stranden alldeles utanför lodgen.


Artikelförfattaren i solnedgången vid Fat Monkeys Lodge, i bakgrunden syns Thumbi West Island. Foto: Carolina Persson

 

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik