Stuart Grant Cichlid Fund

 MichaelText: Michael Persson
Foto: Carolina och Michael Persson

Alla foton i artiklen är klickbara till fullformat för Goldmedlemmar.

2000-10-17
Efter en "full English breakfast" vadade vi ut till Lady Louise några minuter efter åtta på morgonen. Vädret var perfekt för snorkling, varmt och soligt och bara lätta vindar. Vi passerade Ilala Gap och ankrade upp på östra stranden av Domwe Island.


Kan man ha det bättre än att vakna upp med en båt som ligger och väntar vid Malawisjöns strand för att ta en ut och snorkla. Foto: Michael Persson

Det var med spänd förväntan vi dök i och simmade de ca 50 metrarna in till klippstranden för att börja snorkla. När vi väl kom igång och började snorkla var det över all förväntan. Det var som att simma i ett akvarium bland alla färgglada ciklider. Det var mycket mer fisk än vad vi väntat oss och de var inte alls skygga, tvärtom var de mycket nyfikna och undrade säkert vad vi var för några. Adrian snorklade med oss och visade oss runt och hjälpte till att få ordning på utrustningen medan Alex var kvar i båten. Det var ganska jobbigt att snorkla här eftersom vinden låg på och vågorna sköljde in över klipporna så vi fick inga tillfällen att vila. När vi var nöjda simmade vi ut till båten igen för att åka vidare.


Första platsen för snorkning, östra sidan av Domwe Island. Foto: Michael Persson

Nästa plats att snorkla vid var det välkända revet Zimbawe Rock. På vägen dit låg vi och värmde oss i solen på båtens tak, för trots att vattentemperaturen var någonstans mellan 25-27 grader och lufttemperaturen omkring 35 grader så kändes det kallt efter en stund i vattnet. Framme vid Zimbawe Rock tog det en liten stund att få fast ankaret ordentligt.


Carolina i vattnet vid Zimbawe Rock. Foto:Michael Persson

Revet är inte stort och klipporna stupar brant ner, trots detta var detta ett toppenställe att snorkla på. Artrikedomen var stor och överallt såg vi lekande par av Labeotropheus fuelleborni, här fanns även många OB-färgade zebra honor och Labeotropheus trewavasae "red top".

Eftersom vi inte har någon undervattenskamera hade vi köpt med oss engångskameror för undervattensbruk, dessa användes flitigt här. Både Adrian och Alex var med och snorklade här och verkade också trivas.

Jag och Carolina simmade runt den största klippan, överallt betade mbunas alger från klippväggen och tittade man neråt kunde man se stim med olika Utakas.


Zimbawe Rock, observera Aethiomastacembelus-ålen uppe till vänster i bilden. Foto:Michael Persson

Trots att Zimbawe Rock är minst lika utsatt för vinden som Domwe Island var det inte alls lika jobbigt att simma omkring här, troligtvis för att vi kunde simma till läsidan och sätta sig på en sten och vila när det behövdes. Så småningom var vi nöjda även här och tog oss upp i båten för att åka vidare mot Thumbi West Island. Ankaret hade fastnat och efter en stunds trixande utan resultat blev Alex tvungen att dyka ner för att ta loss det.

Det tog ca en halvtimme att åka över till Thumbi West så vi hann värma upp oss igen i solen på Lady Louise tak. Väl framme var jag snabbt i vattnet, detta hade jag sett fram emot hela resan. Vi började på norra sidan av ön, vi hade ankrat upp båten i en liten lugn och idyllisk vik ungefär mitt på den norra strandenArtikelförfattarens dröm går i uppfyllelse - att snorkla vid Thumbi West Island! Foto: Carolina Persson

Både Adrian och Alex var med i och snorklade också här, först simmade vi västerut nästan hela vägen till den nordvästra spetsen på ön. På vägen dit snorklade jag så nära strandlinjen det gick och njöt av vad jag såg. De vanligaste cikliderna här var Melanochromis auratus, Labeotropheus fuelleborni, Metriaclima zebra, Tropheops sp."red cheek" och så förstås Labeotropheus trewavasae "red top".

På vägen tillbaka simmade jag längre ut där det var ca 3-5 meter djupt och följde övergången mellan klipp- och sandbotten. Här såg jag en del Protomelas, Copadichromis och Nimbochromis men här fanns också en hel del Mbunas.

Framme vid båten fortsatte vi österut en bit, jag roade mig en stund med att simma in och lägga mig på grunt vatten bland klipporna och titta på ett lekande par L. trewavasae "red top". När vi var nöjda åkte vi vidare runt ön till en bukt strax väster om Mitande Rocks.


En Labeotropheus trewavasae "red top" vid Thumbi West Island . Foto:Michael Persson

Innan vi hoppade i passade jag på att fotografera en fiskörn som satt i ett träd alldeles ovanför båten, fiskörnarna är vanliga här i Cape Maclear området. På denna sida av ön var fisktätheten enorm och artrikedomen var stor, detta beror säkert till stor del på inplanteringen här.

Exportören Peter Davis som hade sin fångststation vid Cape Maclear fram till 1972 planterade in många ciklider från andra delar av sjön i området för att sedan kunna fånga dem på nära håll. Många av dessa arter har nu under nationalparksskyddet kunnat breda ut sig. Mycket av denna fisk planterades ut just här vid Mitande Rocks, därför kallas revet ofta också för "the aquarium".


“The Aquarium” - Mitande Rocks. Foto:Michael Persson

När vi snorklat runt en stund längs stranden simmade vi de ca 150 meterna ut till Mitande Rocks. På vägen ut såg jag ett par mycket storvuxna fullt utfärgade Protomelas spilonotus hanar och en utfärgad Fossorochromis rostratus hane.


Vid Mitande Rocks är fisktätheten enorm och artrikedommen stor. Foto:Michael Persson

Sista platsen idag var Otter Point och Otter Island som ligger bara en dryg kilometer från Mitande Rocks.


Otter Point. Foto:Michael Persson

Mellan Otter Point och Otter Island är det bara ca 50 m, det lilla sundet där i mellan som är ca 5 m djupt som mest visade sig vara riktigt intressant. Här fanns många arter som vi inte sett tidigare under dagen som t.ex Aulonocara jacobfreibergi. I skuggan bakom en stor sten stod flera hundra Protomelas-honor och "tuggade", det var mycket intressant att se detta gruppbeteende under ruvningen. Jag såg också här flera utfärgade Fossorochromis rostratus hanar på omkring 35 cm, detta är en otroligt imponerande fisk. När vi hade snorklat färdigt här, åkte vi tillbaka mot Chembe, trötta, men mycket nöjda med dagen.


Mbunas vid Otter Point. Foto:Michael Persson

Tillbaka vid Fat Monkey’s lodge åt vi pizza igen. Adrian och Alex följde med oss på en promenad längs stranden västerut från Chembe, i deras sällskap fick vi det mycket lugnare än vi haft det kvällen innan. Medan vi gick plockade vi skal från Lanistes nyassus-snäckor som vi hittade längs stranden. Adrian och Alex var mycket noga med att kontrollera att där inte var några snäckor kvar i skalen. Varför förstod vi när de berättade att nästan alla boende i Chembe är drabbade av Bilhartzia, denna sjukdom som också kallas snäckfeber använder snäckorna som värddjur. Efter promenaden spelade vi lite Bao innan vi gick för att sova, trötta efter dagens aktiviteter.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik