Akvariehelg

Text och foto Kjell Fohrman.
Alla foton är klickbara till fullformat för Goldmedlemmar.
Goldmedlemmar kan också titta på fler foton från utställningen i Zoopets stora fotoarkiv.
akvarieutstallning_gcg.jpg 
Under ca. två månader
visades i Göteborg en akvarieutställning på Göteborgs Naturhistoriska Museum med 22 akvarier i varierande storlek från 10 liter till 960 liter (i genomsnitt ca. 400 liter). Utställningen var mycket uppskattad och många av besökarna fascinerades av de många vackra fiskarna.

 

Det hela startade i början av november med att Göteborgs Ciklidgrupp kontaktades av Göteborgs Naturhistoriska Museum om ett eventuellt samarbete om en akvarieutställning. Efter en stunds diskussion så beslöt ciklidgruppen att ställa upp. Tiden var dock kort och det stod tidigt klart att om det skulle kunna genomföras så måste man köpa in en stor del av akvarierna (gick att genomföra tack vare ett förmånligt pris vi fick genom samarbete mellan två affärer och en grossist) och för att få akvarierna snygga beställdes det in Back to Nature bakgrunder (till ett kanonpris direkt av tillverkaren) till 11 av akvarierna.

Vi var dock sent ut och det var in i det sista osäkert om vi skulle hinna få akvarierna i tid för utställningen. En vecka innan utställningen hade vi dock akvarierna och det blev några sena nätter innan bakgrunderna var monterade och listerna tillbaka monterade på akvarierna. Sedan vidtog ytterligare hektisk aktivitet med att bygga upp allt från noll – bänkar (frigolitblock), snickra och måla väggar (akvarierna var inbyggda i väggen), dra el, hämta akvarier (både de nya och medlemmarnas), dryga tonnet med sten och sand skulle rengöras och ner i akvarierna, vatten fyllas på, växter planteras (dessa hade köpts in billigt av en grossist) etc. etc.


En titt in bakom kulisserna

Därefter var det dags för det viktigaste nämligen fiskarna – de flesta av fiskarna kom från medlemmarna, men en hel del fick vi också låna in från hjälpsamma akvarieaffärer. Viktigt var också att det fanns information om alla fiskar som visades samt om hur de skulle skötas. Här kom Zoopet till stor hjälp genom att vi använde artbeskrivningarna här samt infon i ”Fiskgrupper - allmän info”.

Zoopetinfo om Sydamerikanska ciklider på utställningen.

En del av arterna som fanns på utställningen fanns inte med bland artbeskrivningarna och därför fick undertecknad i all hast fota dessa och skriva ihop artbeskrivningar. 

Lördagen den 17 december var det så dags för den högtidliga invigningen där undertecknad fick äran att stå för invigningstalet.
GCG_utst_llning001
Undertecknad invigningstalar. Foto Tony Englund.

Salen var också tämligen välfylld när ljuset efter mitt tal tändes upp i akvarierna i samma sekund som jag tryckte på ”On” på TV-apparaten och folk strömmade in bland akvarierna och lät sig bedåras av alla de vackra fiskarna.

När väl ljuset slagits på blev det trångt framför akvarierna. FotoTony Englund.  

 

EN LITEN GUIDNING RUNT HELA UTSTÄLLNINGEN:

Översikt över utställningen.

Vi börjar med att titta in i de fyra malawiakvarierna där det visades alla sorter från de minsta mbunorna vars yngel söker sin tillflykt bland snäckskal till större utpräglade rovfiskar som ”ögonätaren”.  
 
"Ögonätaren" på sin vakt.

Ett bevis för devisen att det alltid är snyggare med få arter men många av varje var akvariet som innehöll Cyrtocara moorii och Labidochromis caeruleus (golden).
Speciellt uppskattad var också inredningen i det lilla 200 liters akvariet där Back to Nature moduler hade använts vid inredningen.

Malawiakvarium med Back to Nature moduler. Det fanns artbeskrivningar vid alla akvarier
 
Tanganyikaavdelningen var något större med sina sex akvarier där de jättelika frontosorna tronade i ett akvarium, medan man i det lilla akvariet intill kunde kolla på de små snäckskalslekarna Lamprologus multifasciatus. I andra akvarier fanns diverse ”sandciklider” som Ophthalmotilpia, Callochromis och Xenotilapia, naturligtvis fanns det också Tropheus att njuta av samt jullar och hästnosar.

Ett gäng med majestätiska frontosor fanns till beskådande...
 
samt självklart snygga troffar. 

Väl utanför ”MalTa-gången” tronade sedan i ensamt majestät ett 960 liters akvarium med svängd framruta som innehöll akvariefiskarnas konung diskusen.

Diskusakvariet var snyggt inrett med växter och rötter. 

Runt hörnet dök sedan en radda med akvarier upp med fisk från lite ”udda biotoper”. Först ett akvarium med de utrotningshotade (pga inplanteringen av nilabborren) viktoriacikliderna, därefter ett akvarium med fisk från Västafrika (med bl.a. flera rätt ovanliga ciklidarter och tetror).

 
Ett gäng med Viktoriazebror


I Västafrikaakvariet återfanns både ciklider och tetror.

Denna rad avslutades sedan med ett asiatiskt akvarie där det bl.a. fanns de bägge ovanliga men populära arterna Etroplus canarensis och Puntius denisonii. De fiskar som väckte mest uppmärksamhet i detta akvarium var dock utan tvekan det 30 år gamla kyssguramiparet.

Puntius denisonii och Etroplus canarensis kunde ses på utställningen.


30 år gammalt kyssguramipar. 

Längst in i denna gång ståtade sedan ett magnifikt paludarium där vattnet fann sin väg utefter klippväggen innan det når ner till dammen där några guldfiskar simmar runt.
 
Ett stort paludarium stod längst ner i en gång.

Därefter var man över i den amerikanska avdelningen där det första akvariet innehöll ett stort imponerande Vieja synspila-par som gjorde sitt bästa för att möblera om i akvariet och dessutom lekte under utställningen.

Ståtlig Vieja synspila-hane

 
Honan vaktar rom.

Därefter följde tre sydamerikaakvarier i följd där man i ciklidväg bland annat kunde titta på ett gäng med stora utfärgade Acarichthys heckelli, peruskalarer, altum, Apistogramma viejita samt en hel del andra fiskar som olika tetror och malar. Speciellt det lilla akvariet som inretts med döda löv på botten var extra kul att kolla in.

Peruskalarer och A. heckelli
 
Litet biotopakvarium från Sydamerika
 

Ytterst i raden återfanns så ett akvarium med regnbågsfisk från Oceanien. I det akvariet märktes speciellt några fint utfärgade Melanotaenia trifasciata.

Svängde man sedan runt hörnet så hittade man sedan två lite speciella akvarier. Dels ett MACvarium och dels ett TVarium.
MACvariet var en MAC-bildskärm som byggts om till ett akvarium på några liter. I detta återfanns inte fiskar utan istället några ”Red Crystal”-räkor.
TVariet var en gammal TV-apparat där inkråmet rivits ut och fått ge plats för ett akvarium. I detta ”akvarium” där lite levandefödare huserade var det mycket populärt för barn i alla åldrar att skruva på kanalväljarna – ingen lyckades dock byta kanal på denna något annorlunda TV.

 

På kort tid lyckades Göteborgs Ciklidgrupp få ihop en mycket bra utställning. Självklart hade det varit en fördel om mer tid hade funnits för då hade det varit möjligt att lägga ner mer arbete på inredningen av akvarierna och också på sammansättningen av fisk (t.ex. med mer från Sydamerika). Nu fanns inte denna tid och med hjälp av Back to Nature bakgrunder i drygt hälften av akvarierna och en del andra kul inredningar (med hjälp av rötter, löv och växter) så hörde man ändå av kommentarerna från besökarna att de tyckte akvarierna var väldigt snygga.

Sammanfattningsvis en mycket bra och uppskattad utställning som säkerligen fick många av besökarna att leta fram sitt gamla akvarium i förrådet och köra igång eller att skaffa ett nytt. Dessutom så var det också glädjande att så många tog del av informationen som fanns om fiskarna och hur de skall skötas.

Göteborgs Posten hade den 27/12 en stor (1/2 sida) artikel om utställningen (se nedan).  Mycket trevligt och en ros till denna tidning för detta.
Tråkigt dock att alla andra andra lokala medier i Göteborg varit totalt ointresserade - uppenbarligen har vi varit för seriösa och inte tillräckligt säljande. Vi skulle istället ha satsat på dykning med pirayor, visat dödligt giftiga fiskar och annat strunt istället för att ge seriös information. En stor risbuske till övriga medier i Göteborg.

   

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik