Arken zoo

 

Vi börjar på plats fem och räknar ner.

5. Sist men inte minst. På femte plats hittar vi en liten mojäng som kan verka lite på gränsen till onödig kanske. Seneye är en sensor som aktivt laddar upp akvariets viktigaste värden på nätet. Med hjälp av vilken dator eller smartphone som helst kommer du lätt åt din personliga Seneye-sida och kan kontrollera så att pH mm är ok samt se kurvor från förr. Den kan naturligtvis skicka notiser till din telefon och varna om något inte står rätt till.

Förutom pH, NH3 och temperaturmätare har den även en ljusmätare, och det är här det börjar bli intressant =). Du kan lätt mäta ut både LUX, Kelvin och PAR på några sekunder. That´s the shit! =)

Mer information hittar du på www.seneye.com

 

 

4. Till fjärde plats får jag lov att presentera min akvariemöbel.

Som ni ser på bilden nedan så är det millimeteranpassning som gäller. Den rymmer det mesta man kan behöva till vardag till akvarierna. Resten finns på vinden.

Ni hittar bland annat diverse algskrapor, borstar, hinkar och annat som behövs vid vattenbyte. Det finns en mängd olika fiskfoder och gödningspreparat, fiskelina, buntband, extrapumpar, foderautomater etc…

Den listan kan göras lång.

I mittenskåpet finner ni själva hjärtat, 2 st Eheim eXperience 250T, ytterfilter med inbyggd värmare. Enligt mig de bästa och tystaste filtren ni kan hitta. Är det någon som är missnöjd med en sådan pump vill jag gärna höra det!. Där finns även alla timers och grendosor som ger el till alla mojänger och min lilla 10kg koldioxidtub!


 3. Toppen närmar sig!. På tredje plats och i mitten av min första lista finner ni min ”backlight”. Det är en aldeles egen armatur som belyser tapeten bakom akvarierna och som ger akvarierna ett rejält lyft. Dessa används mest vid fotografering och när det kommer finbesök.

Jag har använt mig av en dubbelarmatur från Hagen som heter Glo-mat. Enkel som sjutton att installera och mycket prisvärd.  Jag har lite olika rör med olika färg på som ger lite olika intryck, bara att byta efter humör.

 2. Det var naturligtvis jämnt i toppen, men mitt ställ med verktyg fick tillslut ge böja och nöja sig med en andraplats. Själva stället är egenhändigt tillverkat av akryl och rymmer de allra viktigaste verktygen i min samling. Ett basuppsättning innehåller en rak och en böjd pincett, en rak och en kurvad sax helst en lägre och en kortare samt en spatel att jämna till sanden med. Jag har lite fler varianter och tro det eller ej, alla har sina fördelar och funktioner.

Detta ställ är även det som får mest uppmärksamhet när min sambos väninnor är på besök… Ord som American psycho och obduktion kommer ofta på tal under dessa möten…

 1. Längst upp på prispallen för de nördigaste prylarna jag har får nog ändå bli min årsprenumeration på Aqua journal. Det är en grym tidning som ges ut av ADA månadsvis. Det kanske inte känns så vidare nördigt till en början, men om jag säger att den är helt på japanska och att jag inte fattar ett jota av vad som står i den kanske hjälper på traven! =)

Men jag kan fortfarande rekommendera er att köpa den. Det är ett fint magasin tryckt på kvalitetspapper och massor av fina bilder. Helt klart den största och bästa inspirationskällan jag vet. För strax över 700 svenska kronor får du 12st rykande heta nummer, direkt från Japan hem till din brevlåda! Beställ er prenumeration här! eller köp lösnummer och annat gött här!

Jag kan också tala om att den ett tag gavs ut i engelska i form av en webbtidning. Den hade en något annorlunda utformning och innehåll. Största skillnaden är att man faktiskt kunde läsa den! Men av någon anledning har den nu upphört, jag antar att intresset kanske inte var tillräckligt.

För mig så är det ändå något speciellt med pappersformatet som man inte riktigt får med webbtidningen.

 

 

 

 

Text & foto

Christian Brams

Aquascaper

Facebook

 

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik