Zoopet - Planorbella duryi
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Planorbella duryi


Vetenskapligt namn:
Planorbella duryi
Tidigare vetenskapligt namn:
Planorbella sp.
Planorbarius  corneus
Familj:
Planorbidae
Handelsnamn:
Posthornsnäcka, seminoles/liten posthornsnäcka
Utbredning:
Amerikanska kontinenten

Foto: Sonja CygnelHerbivor (växtätare) och omnivor (allätare). I akvarium äter den en del alger men även detrit och andra slaggprodukter i akvariet.
I naturen återfinns arten oftast i ganska långsamflytande vattensamlingar.
Arten är egentligen både enkönad och tvåkönad. Dvs de kan para sig med varandra samtidigt som de också kan befrukta sig själva. Efter en parning läggs dock klart fler ägg än efter en självbefruktning. Efter befruktningen placeras äggen (10-50 st) på glaset, en växt eller en inredningsdetalj där de utvecklas under ca. 1-2 veckor. I akvarium förökar de sig ganska snabbt och om akvariet är dåligt skött kan de "invadera" akvariet.
Arten andas med hjälp av lungor och måste därför kunna komma upp till vattenytan. Den kan utan problem hållas i ett vanligt sällskapsakvarium ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare), snäckor, räkor etc. Den kan dock vara lite svår (speciellt om man har många posthornssnäckor i akvariet) att hålla ihop med äppelsnäckor då de kan krypa innanför skalet på dessa.
Av denna art förekommer det flera färgvarianter.

Dessutom finns det en hel del frågetecken för det vetenskapliga namnet eftersom det dels förekommer många olika Planorbella-arter och även många korsningar mellan dessa olika arter och färgvarianter. Därför är det nästintill omöjligt att artbestämma de olika arter/varianter som förekommer i akvariehandeln.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

En trevlig ochnyttig invånare av Mumin (2011-03-11 13:03:28)

Detta är en trevlig invånare som finns i flera olika färger, klart röda och rosa, blå mm.
Det är en utomordentlig städare och håller efter alger, skräp osv på botten och på rutorna. de blir ganska stora efterhand och är då dessutom snygga.