Zoopet - Tylomenia sp.
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Tylomenia sp.


Vetenskapligt namn:
Tylomenia sp.
Familj:
Pachychilidae
Handelsnamn:
Elefantsnäcka, sulawesisnäcka
Utbredning:
Indonesien: Sulawesi

Foto: Cecilia KnutsäterOmnivor (allätare). I akvarium äter den en del alger men även fiskfoder, detrit och andra slaggprodukter i akvariet.
Denna art är inte en hermafrodit utan man behöver både en hane och en hona för att det skall bli yngel. Honan lägger tämligen regelbundet ägg så arten är inte svårodlad men i regel läggs bara ett ägg åt gången så det blir ändå inte så många nya snäckor i akvariet. Honan bär först äggen i en s.k. "äggpåse"
Arten kan hållas i ett sällskapsakvarium men man bör tänka på att vattnet skall vara varmt. Belysningen bör också vara något dämpad (flytväxter) och det skall finnas flera skuggiga områden i akvariet. Den kan hållas ihop med andra fiskar (ej snäckätare) som vill ha väldigt varmt vatten och även ihop med Sulawesi-räkor. Bottenmaterialet är inte så viktigt, men den kan ha svårt att ta sig fram om det är extremt finkornigt.
Av denna snäcka förekommer det flera arter. Dock finns det fortfarande en del frågetecken runt de olika namnen och därför har vi tillsvidare valt att placera dem alla som Tylomenia sp. eftersom de ställer ungefär samma krav på akvariemiljön.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Bottenmaterial av Celina (2011-07-10 12:07:34)

Jag har säkerligen ett drygt tjugotal elefanter just nu i olika färger och olika åldrar, och det bottenmaterial jag använder är rätt så fin, mjuk sand. Dom har inget som helst problem att ta sig runt på det, tvärt om, dom sniglar på i full fart runt i akvariet. Dessutom så uppskattar dom mycket att kunna gräva ner sig i sanden, framför allt dom vuxna elefanterna. Däremot så är dom stenpartier jag har i tanken inte populära, utan alla föredrar att hålla sig på sanden och ungarna klättrar gärna på glaset. Väl planterat akvarium är uppskattat, dock med en "löpbana" runt ytterkanterna på tanken. Finns inte det så skapar dom det själva genom att gnaga bort växterna. En mycket trevlig, underhållande och vacker snäcka, dessutom lättskött. Kom bara ihåg att dom är mycket känsliga för metaller!